nlc.hu
Sztárok

Magyar hírességek reklámokban

Reklám-dobbantó: magyar színészek, akiknek egy reklám rúgta be a karrierjét

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején számos befutott, vagy kezdő színésznő feltűnt reklámokban. Mintha csak rájuk szabták volna ezeket a rövidfilmeket, de arra is emlékszünk, hogy mit is reklámoztak?

Ma már ritkábban láthatunk hírességeket reklámokban, helyette egy katicabogárból, vagy egy hároméves gyerekből is lehet influenszer, akivel aztán a popsikrémtől, a kutyakaján át az online ruhabolt kuponos napjáig, bármit megpróbálnak hirdetni. Ez már egy új korszak, kétségtelen, de volt, amikor a tévéreklámok voltak a legnagyobb hatással az emberekre. Van olyan híresség, aki már befutott elismert színésznő, vagy énekesnő volt, amikor igent mondott egy-egy tévés reklámra, másoknak viszont csak akkor indult be igazán a karrierjük.

Az Emese-sztori

2007-ben robbantotta be a Budapest Bank az Emese-őrületet. Emlékeztek még Stefanovics Angélára Emeseként?  A történet szerint csetlő-botló, kissé túlzottan lelkes, földtől elrugaszkodott ötletekkel megáldott Emese munkát kapott a bankban, ahol alaposan befolyásolta főnöke, Zoltán vérnyomását. Az országban szinte mindenki odavolt a rövid 20-30 másodperces történetekért, mert valami új és kreatív volt. Közben meg talán azt is elfelejtették, hogy figyeljenek a THM-re…

Akkora hisztéria alakult ki a reklám körül, hogy még Emese Fan Club is alakul, saját honlappal. Közben pedig mindenki Angéla iWiW oldalát csekkolta, hogy kicsit többet is megtudjanak, az akkor már közismert színésznőről, Stefanovics Angéláról és várták a reklám folytatását. Igen, pont úgy, mint az eredeti szappanopreáknál, amelyek lényegében egy történetbe ágyazott reklámblokkot takartak a múlt század elején. 

A színésznő egyébként idén decemberben lesz negyvenéves.  Játszott a Budapesti Kamaraszínházban, a Pesti Színházban, Örkény István Színházban, Pintér Béla és Társulatában, jelenleg szabadúszó. 2020-ban szerepelt a TV2 gyorsan megszűnő, és nagyon felejthető, Egyszer volt Budán Bödör Gáspár című sorozatban. 

Stefanovics 2019-ben indította saját YouTube-csatornáját, ahol Anzselika Habpatron influenszer bőrébe bújva szórakoztatja az embereket, és tart görbetükröt a vloggereknek. “Olyasmit akartunk csinálni, amit például mi is szívesen néznénk. Mivel már van azért tapasztalatunk a filmezésben, és ennek a csatornának az indulását nagyon sok tervezés előzte meg, ezért azt mondanám, hogy hál’istennek olyan siker lett, mint amit reméltünk”– mondta a HVG-nek.

Emese birkatürelmű főnökébe, Zoltánba a fél ország szerelmes volt. Az őt megformáló Turek Miklós színész idén lesz 48 éves. Diplomázása után játszott a  Madách Színházban, a Vígszínházban, Győrben és Tatabányán is. Nevéhez köthető a Versszínház  műfajalapítása, és nem a Budapest Bankos volt az egyetlen reklám, amit elvállalt. A tévében is sokszor láthatták a nézők, de nemcsak az adásszünetekben, hanem olyan népszerű sorozatokban, mint a Barátok közt, a Jóban Rosszban, vagy a 200 első randi

A doki, és az asszisztens

Amikor a Budapest Bank Emesével és Zoltánnal támadt, akkor a CIB Bank az állatorvossal és az asszisztens nővel tartotta a reklámok alatt a képernyő előtt a nézőket. A dundi, szerethető nővérkét Cseke Katinka alakította. A kor marketingesei arra is figyeltek, hogy Cseke karakterének egy kamu iWiW profilt csináljanak, ahol beszámolhatott róla, ha viszonzatlan szerelmi bánata miatt ismét belebukott a diétába, vagy túlórázott imádott főnökével, a dokival. Aranyos, kedves rövidfilmek voltak ezek, de aztán nehezen lehetett felidézni 5 perccel később, hogy mégis mit hirdettek a reklámokban. Egyik karácsonyi különkiadásban pedig a bank megidézte az egyik legnépszerűbb karácsonyi mozit, az Igazából szerelmet. 

Arról maga a színésznő beszélt, hogy ennek a reklámnak is köszönheti, hogy megkeresték a TV2 népszerű sorozatától. “A bankreklámban látott meg a sorozat producere. Véleménye szerint mindenki rajongott Dokiért és az idióta segítőjéért. Úgy gondolta, jó ötlet lenne, ha az állatorvosi asszisztensből átkerülnék nővérként a Csillagvirág Klinikára, szóval eredetileg ápolónőt alakítottam volna…Aztán volt egy casting, ahol egy új család anyukáját és apukáját keresték, ott kerültünk össze Tóth Rolanddal, és annyira jól működtünk együtt, hogy végül ezt a szerepet osztották rám”- mesélte a Kisalföld.hu-nak még 2010-ben.

Cseke 11 évig volt a Jóban Rosszban oszlopos tagja, ahonnan 2019-ben távozott. A nézők kedvence volt A nagy duettben és az Ázsia Expresszben is, de számos színházi darabban is játszik. Mostanában leginkább a Life TV beszélgetős műsoraiban találkozhatunk vele, és ami még elképesztőbb, hogy Katinka lánya már 20 éves!

Cseke Katinka egy reklámnak köszönheti sikerét

Cseke Katinka és lánya Panna (Fotó: Schumy Csaba)

Vasvári Csaba alakította a dokit. A színész, aki idén ünnepli az 55. születésnapját, számos színházban, köztük a Nemzeti Színházban, a Madáchban is játszott. Igazgató volt Székesfehérváron, valamint Szentendrén is, 2008 óta pedig a Magyar Teátrumi Társaság Egyesület alelnöke. A nézők legutóbb az RTL izgalmas sorozatában a Mellékhatásban, valamint a viasatos 200 első randiban láthatták. 1996 óta él boldog házasságban.

A démoni Kata!

Dobó Kata manapság hajfestéket hirdet, de a 1998-ban még vadóc, vörös fürtjeit dobálva, merészen kivágott trikóban kért kölcsön Pepsit a szomszédtól. Igazából az egész reklámot teletolták ismert emberekkel. Hiszen Dobó mellett, Spah Dávid és a modell Kiss Piroska is szerepelt benne.

Dobó ekkora már túl volt a Miniszter félrelép premierjén, és szinte megbabonázta a nézőket. Még ebben az évben bemutattak két további filmet a főszereplésével (Európa Expressz, Ámbár tanár úr), és szintén 1998-ban jött össze Andy Vajnával, akivel nyolc éven át voltak együtt. Dobó Kata azóta nemcsak színésznőként, de rendezőként is szép sikereket ért el. A 47 éves filmes kislánya, Szofi 2012-ben született.

Kiss Piroskáról legutóbb a 2000-es évek elején cikkeztek sokat a lapok. Akkoriban forgatta Budapesten az a Én, a kém című mozit Eddie Murphy és Owen Wilson. A pletykák szerint Murphy szeme megakadt a csinos magyar modellen egy belvárosi szórakozóhelyen, ám kosarat kapott…

A Família KFT-ből ismert Spah Dávid idén ünnepli a 41. születésnapját. Ma már tévés rendezőként dolgozik, három gyerek büszke apukája: Lujza hétéves, Frici öt esztendős, Zsigmond pedig három évvel ezelőtt született. Dávid az elmúlt hónapokban 32 kilótól szabadult meg!

A Pepsi 20 évvel később, egy másik generációra szabva, és őket bemutatva visszahozta az ikonikus reklámját, ami így sikerült.

Kasszás Erzsi

Nem is olyan régen, alig négy évvel ezelőtt költözött be a nappalinkba Kasszás Erzsi, alias Balázs Andi, aki a CBA reklámokban szerepelt. Őt aztán Icuka váltotta, de ezt most engedjük is el, mert a két karakter sikere össze sem hasonlítható.

A Kasszás Erzsi reklámokból sugárzott a retro, hogy ez kinek pozitív, vagy kinek negatív, azt mindenki maga döntse el. Balázs Andi már tizennyolc éve játszott népszerű színházi darabokban, amikor megtalálta Kasszás Erzsi szerepe. Bár a színpadról sokan ismerték, az országos ismertséget a reklám hozta el számára. “Ilyen erős hatásra nem számítottam, de azért azt tudtam, hogy szem elé kerülök vele, azért az ember ezt felméri. Nyilván láttam, hogy ott mi történik, és az fontos volt, hogy abban a reklámban egyedül én legyek. Nincs még mellettem Jóska, Pista, Mari, Béla, hanem egyetlen ember van benne, aki egy reklámarc, nem pedig reklámszereplő. Ez egy nagyon fontos különbség”- mondta 2020-ban, hozzátette azt is, hogy a hirtelen jött érdeklődés először nagyon megijesztette, és szerinte más irányba is fordulhatott volna a története, ha nem áll mellette sajtós barátnője, aki azóta is mindenben segíti. “Én egyetlen egyszer vállaltam reklámot, ezt. De annak olyannak kellett lennie, hogy mindenki erről beszéljen. Ez pedig olyan volt”– mondta a Life TV műsorában Balázs Andi, aki hamarosan a Frici és Aranka című filmben lesz látható démoni, fekete hajjal és erős sminkkel.

A horgolt sapkás lány romantikája

Volt egyszer egy Pannon GSM mobilcég, ami nagyon szerethető és a trendi reklámokat forgatott a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. Az egyik ilyen a horgolt sapkás lány, és a szemüveges fiú esetlen csókja volt a szakadó esőben. Szinte hihetetlen de az 1999-ben készül reklám még ma is számos emléket idéz fel az emberekben, akik kommentekben osztják meg azokat a YouTube-on.

A reklámfilmet a Valami Amerika atyja, Herendi Gábor rendezte a zenét pedig Jamie Winchesternek & Hrutka Róbertnek volt köszönhető.

És, hogy ki volt a horgolt sapkás lány? Hát, Martinovics Dorina, aki akkor még csak épp, hogy betöltötte a tizennyolcat, és a pályaválasztás előtt állt. Amikor évekkel később, befutott színésznőként azt kérdeztek tőle, hogy meglepte-e a reklám sikere, és az, hogy ennyi ember szívébe belopta magát vele, így válaszolt a Szeretlek Magyarországnak: “Mókás érzés. Szeretem azt a reklámot, biztos az is szerepet játszott abban, hogy később mégis a színészet felé fordultam. Ráadásul ott ismertem meg Herendi Gábort, ő rendezte a reklámot, és később is dolgoztam vele.”

És milyen jól tette Dorina, hogy a Kertészeti Egyetemet hátrahagyva, inkább a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezett! Színházi szerepei mellett olyan sorozatokban láthattuk, mint a Társas játék, vagy a Segítség! Itthon vagyok!, de a mozifilmek sem kerülik el, hiszen szerepelt a Kölcsönlakásban, a Hurokban és Szabó István legutóbbi filmjében a Zárójelentésben is.

A horgolt sapkás lány romantikája

Martinovics Dorina a Kölcsönlakás premierjén (Fotó: Korponai Tamás)

A színésznő első gyereke, Borisz 2007-ben született Kolovratnik Krisztián színész-zenésztől. Jelenlegi párja Szatory Dávid színművész. Közös gyereküket 2020-ban várták.

Sokan keresnek arra is, hogy vajon mi lett Dorina reklámfilmes partnerével, amire maga a színésznő adott választ egy interjúban 20 évvel később. “A reklámbeli partnerem nagyon jó barátom volt. Most már egészen mással foglalkozik, de a mai napig tartjuk a kapcsolatot.”

Sztárok és reklámok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top