nlc.hu
Sztárok

Chris O'Donnell a családot választotta a karrier helyett

Chris O’Donnell: ő lehetett volna Hollywood kedvence, de a családot választotta

Ritka az olyan példás családi élet a film fővárosában, mint Chris O’Donnellé. A színész jó eséllyel pályázott a legnagyobbak közé, végül mégis inkább a kispadra ült, ahonnan lehet, hogy nem nyílik akkora látótere a hollywoodi dombokra, de a gyermekei hétvégi focimeccseit zavartalanul nézheti.

Az, hogy otthonról mit hozol, sok mindent meghatároz. Chris O’Donnell például egy olyan családba született, amiben hét testvér közül ő volt a legkisebb, a szüleik pedig a legnagyobb szeretetben nevelték őket. Persze így is benne volt a pakliban, hogy a külső adottságaival – amivel már 13 évesen modellügynökséghez szerződtették –, ő lesz a filmgyár legnagyobb szívtiprója, végül mégis azt a fajta családi idillt választotta, amit ő maga is megtapasztalt gyerekként.

Ígéretes kezdetek

A színész karrierje szinte magától értetődően kezdődött. Jóvágású fizimiskájával már tinédzserként sorra kapta a reklámfőszerepeket, és mindössze 16 éves volt, amikor a Jack and Mike című sorozatban epizódszerepet bíztak rá. Talán nem volt ez annyira felejthetetlen alakítás, viszont 1991-ben már a két Oscarra jelölt Sült, zöld paradicsomban szerepelt a csodálatos Kathy Bates oldalán, ahonnan rögtön a Brendan Fraser-féle Vágyak csapdájában landolt. Bár itt sem főszerepben bizonyított, pont elég volt ahhoz, hogy a következő körben – ami az Egy asszony illata volt – olyan neveket utasítson maga mögé, mint Leonardo DiCaprio, Ben Affleck, Matt Damon vagy a már emlegetett Brendan Fraser.

Al Pacino ésChris O'Donnell

Al Pacino és Chris O’Donnell az Egy asszony illata c. filimben (Fotó: Universal Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Al Pacino vak, és némileg idegesítő alezredese mellett O’Donnell jófiús sármja még inkább kirajzolódott, és ez a film a bizonyíték arra, hogy több van benne, mint amit az NCSI: Los Angeles Callenjétől megszokhattunk. A színészt 1993-ban jelölték A legjobb férfi mellékszereplő Golden Globe-díjára Charlie Simms szerepéért, sőt, a Chicagoi Filmkritikusok Szövetsége a legígéretesebb színésznek járó díjat is neki ítélte.

1993 emlékezetes évnek bizonyult számára, ekkor landolt a mozikban a mára klasszikussá vált A három testőr, ahol D’Artagnan egyenruháját öltötte magára. Majd ezt követte a Kék ég, és az Eszelős szerelem, amik tovább emelték a dicsőségét.

O’Donnell rövid pályafutása alatt nagyon gyorsan a nézők kedvence lett, hála a sikerszerepeknek, amiket jó érzékkel válogatott meg. A kilencvenes évek elejére egyértelművé vált, hogyha a nagyágyúk nem vigyáznak, hamar trónfosztás történhet. Hogy ez mennyire így van, azt jól mutatja, hogy ő is befutó volt a Titanic főszerepéért DiCaprio mellett.

Chris O'Donnell

Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Chris O’Donnell és Oliver Platt (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Az igaz szerelemhez soha nincs késő

Miközben karrierje szárnyra kapott, a színész a Bostoni Egyetem marketingszakán diplomázott, ahol ugyanolyan átlagos életet élt, mint az évfolyamtársai. Nemcsak, hogy az egyik legjobb barátja lett a kollégiumi szobatársa, Andrew Fentress, de ő mutatta be a színészt élete szerelmének, Caroline-nak, aki nem mellesleg Andrew húga. Kettejük találkozása szerelem volt első látásra, és nagyon hamar megtalálták a közös hangot, mégis külön utakon folytatták – ebben részben az is szerepet játszott, hogy a dolog egybeesett a színész egyre növekvő renoméjával és az azzal járó felhajtással.

O’Donnell ezt követően Reese Witherspoonnal randizott egy rövid ideig, mígnem egy nap megkérte Andrew-t, hívja fel a húgát, hogy mi újság vele. A hívásból kapcsolat lett, abból pedig házasság, ami 1997 óta töretlenül tart.

Chris O'Donnell fiatalon
Megnézem
Összes kép (5)

Válaszúton

Sínre tett magánélet, sínre tett karrier – még a 30-at sem töltötte be, és már mindent bezsebelt, amiről más csak álmodik ennyi idősen. Megkapta Ernest Hemingway szerepét a Szerelemben, háborúban című filmben, ami a közérdeklődés közepén tartotta őt, úgyhogy csont nélkül landolt Robin karakterében Val Kilmer mellett, amit aztán megismételt George Clooney denevéremberének szárnya alatt is.

Bár sokan azt gondolják, hogy a Batman és Robin kritikus fogadtatása volt az, ami végül betett a karrierjének – hiszen innentől datálva már szinte semmilyen jelentőset nem vállalt – szó sincs róla. 

A ’90-es évek aranyifjúja szándékosan húzott meg egy határt, mert döntenie kellett karrier és család között, ő pedig az utóbbit választotta:

Felajánlották nekem ezeket a hatalmas szerepeket, amik új szintre emelték volna a karrieremet, és úgy döntöttem, behúzom a féket. Tudtam, hogyha ezt a pályát folytatom tovább, akkor nem nősülök meg” – mondta 2010-ben.

Chris O'Donnell

Chris O’Donnell Robin szerepében (Fotó: WARNER BROS / Collection Christophel via AFP)

A döntése 2023-ban még mindig őt igazolja, Caroline-nal kötött 26 éves házasságuk során öt gyerekük született, akik közül a legnagyobb, Lily Anne már 23 éves, míg Maeve, a legkisebb 15. A kislányt egyébként nem tervezték, miután hattagúra bővült a családjuk, de végül Maeve jönni akart, és mivel a színész mélyen hívő katolikus, nem is volt kérdés, hogy tárt karokkal fogadják az újabb jövevényt.

Hogy mi a titkuk, azt a People magazinnak így fogalmazta meg: „Házasodj a megfelelő emberrel. Nagyon szerencsés voltam. Folyamatosan dolgozunk rajta és kommunikálunk. Valaki azt mondta nekünk, mielőtt összeházasodtunk, hogy ne feküdjünk le haraggal. Ez kicsi dolog, de sokat jelent. Ha valami zavar, beszéld meg a másikkal.

A helyes döntés

Igen, mások ölni tudtak volna azért, hogy tíz év alatt olyan kört írjon le a karrierjük, mint O’Donnellé, ő viszont egy percig sem bánja a döntését, ezt a Redbook magazin újságírójának mesélte néhány éve: 

Amikor a nap végén a hátsó udvarban ülök egy pohár bor mellett, és nézem a gyerekeket, ahogy szórakoznak és bohóckodnak, számomra ez jelent mindent.

Chris O'Donnell és Bar Paly

Chris O’Donnell és Bar Paly az NCIS: Los Angeles-ben (Fotó: Ron P. Jaffe/CBS via Getty Images)

Láthatóan imádja az apasággal járó szerepet, olyannyira, hogy az NCIS: Los Angelesben már a családja is fel-feltűnt egy-egy kisebb szerepben. Sőt, volt egy rész a negyedik évadban, amit a felesége rendezett, aki korábban tanárként dolgozott. Az egész légkör láthatóan családbarát, hiszen a széria másik sztárja, LL Cool J maga is 1995 óta házas, feleségével négy gyereket nevelnek. Úgy tűnik, van még olyan férfi Hollywoodban, sőt, mindjárt kettő is, aki komolyan veszi a holtomiglan, holtodiglant.

via, via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top