Szűrd ki cikkek

Prosztatarák 40 alatt: csak a véletlennek köszönhető, hogy kiderült Ákos betegsége

Figyeljünk jobban a férfiakra, és figyeljenek jobban ők is magukra! Ismét zajlik a Movember kampány.

Kétszer köszönhetem az életem az anyámnak. Egyszer, mert megszült, másodszorra meg azért, mert hipochonder – meséli a harminckilenc éves Ákos. – Neki mindene fáj, egy hónapban többször észleli magán a tüneteket, és kijelenti, hogy biztos rákos. A szabadidőm nagy része abból áll, hogy kivizsgálásokra hordom. Két éve, a névnapomra viszont én is egy teljes kivizsgálást tartalmazó csomagot kaptam tőle ajándékba, ami egy magánklinikára szólt. Volt benne minden az általános vérvételtől kezdve a prosztatavizsgálatig. Az utóbbi vizsgálatot végző orvos meg is jegyezte, hogy fiatal vagyok, de megérti, ha megnézetem magam, mert jobb félni, mint megijedni. Aztán ő maga is megdöbbent. Amikor pedig megjött a laboreredmény is, kerek perec megmondták, hogy prosztatarákom van. Azt hittem, elájulok. Kétszer is megnézettem, hogy nem keverték-e el a laborleleteimet. Nem fájt semmim, és nem kellett gyakran vizelni mennem. Semmi, de semmi sem mutatta, hogy baj lenne.”

Ha november, akkor Movember kampány – már tizenegy éve. A mozgalom épp azért dolgozik, hogy Ákos és a hozzá hasonló férfiak ne csak véletlenül jussanak el orvoshoz és az esetleg életmentő diagnózishoz. Persze nem baj, ha mi nők is figyelünk a társunkra, apánkra, fiunkra.

Bajusz az egészségért

A Movember mozgalom Ausztráliából indult azzal, hogy néhány férfi egy hónapra félretette a borotvát, és megnövesztette a bajszát, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.

Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak, közülük körülbelül 1500-an sajnos életüket vesztik.

A bajusz egyfajta „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, pont úgy, ahogy a mellrákkampány támogatói a rózsaszín szalagot. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.

Magyarországon 2009-ben indult útjára a hazai Movember, amely néhány év alatt sikeresen elérte, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a „bajuszos” kampány.

És persze jó, ha valaki bajuszt növeszt, de még jobb, ha rászánja magát a szűrővizsgálatra. Tudjuk, hogy kellemetlen, de egy rosszindulatú daganatnál nem lehet rosszabb.

A Movember Magyarország Egyesület munkatársai nem csupán elméletben dolgoznak. Ebben a hónapban már 10 városban jártak és végeztek PSA-szűrővizsgálatokat több mint 800 férfi bevonásával. A hónap végére közel kétezer fő szűrését tervezik még további tíz helyszínen. Az egyesület fennállása óta számos férfi életét mentette már meg.

Egy délután a férfiakról

A Movember Magyarország Egyesület fennállásának 11. éve alkalmából rendhagyó délutánt szervez a Bookline együttműködésével. November 16-án Budapesten, a Bookline Móricz Zsigmond téri könyvesboltjában foglalkoznak azzal, miért nehéz a férfiaknak szembenézni a betegségekkel. A délután folyamán három férfi beszélget leplezetlenül életük azon szakaszáról, mikor megtudták, megtámadta őket a rák: a beszélgetés résztvevői az idei Movember kampány arcai, Demeter András, Molnár László és Thuróczy Bertalan.

A program második részében az irodalomé a szerep. Bus István újságíróval Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész és Földvári-Oláh Csaba író beszélgetnek arról, hogy miként jelenik meg a férfihez társított szerepkör a századforduló óta, és hogyan változott napjainkig, milyen volt, és milyen most az „igazi” férfi az irodalom tükrében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top