nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Nyári kalandok vs. nemi betegségek

„Azt gondoltam, elég védekezés az, ha fogamzásgátlót szedek” – nyári kalandok és nemi betegségek

A nyár a kalandokról szól, de nem mindegy, hogy milyen kalandokba megyünk bele. A gyakori partnercsere megágyazhat a nemi betegségeknek.

Az egyéjszakás kalandokkal nincs semmi baj, ha közben megfelelő módon védekezünk a nemi betegségek ellen. A nyár egyébként is a bulizások időszaka, amikor több kalandba belemegyünk, még akkor is, ha idén elmaradnak a fesztiválok. Elég egy balatoni hétvége ahhoz, hogy megismerkedjünk valakivel, és csak egy szabad estét akarjunk eltölteni vele, minden kötöttség nélkül. A következményekről azonban nem szabad elfeledkezni, a védekezés a legfontosabb az egyéjszakás kalandoknál is!

Mi az az STD?

Az STD egy angol rövidítés: sexually transmitted deseases (nemi úton terjedő betegségek), amelynek egy modernebb változata az STI (sexually transmitted infections, nemi úton terjedő fertőzések). Magyarországon STD-vel elsősorban a bőr- és nemigyógyászok foglalkoznak, mert ezeknek a betegségeknek sok esetben csak bőrtünetük van, vagy a nemi tájékon jelentkező nyálkahártya- és bőrtünetük.

A fogamzásgátló nem elég!

Edina mesélt a saját élményeiről, a tavalyi nyári kalandokról, amiknek végül nem lett annyira jó vége: „A barátnőmmel együtt úgy érkeztünk a közös balatoni nyaralásunkra, hogy ebben a két hétben mindent szabad. Alig egy hónapja szakítottam a pasimmal, neki pedig már rég nem volt férfi az életében, a munkája minden idejét és energiáját felemésztette. Ezért éreztük úgy, hogy ez egy igazi kalandos nyaralás lesz, ismerkedni akartunk, semmi komoly kapcsolatot nem kerestünk, nulla felelősséggel szerettünk volna pasizni, csak azért, hogy átéljük a saját vonzerőnket és élvezzük a szabad szerelmet huszonévesen. Nem elítélhető ez szerintem, vannak vágyaink, ami teljesen természetes, ahogy az is, hogy nem feltétlenül akarjuk örökre lekötni magunkat azonnal az első férfi mellett.

A hibát ott követtem el, hogy azt gondoltam, hogy elég védekezés az, ha fogamzásgátlót szedek, a nemi betegségek eszembe sem jutottak, csak a nem kívánt terhesség ellen gondoltam, hogy védeni kell magam. A nyaralás alatt több kalandom is volt, így nem tudom, melyiktől kaptam ajándékba, mindenesetre, amikor hazaértem, már jelentkeztek a tünetek: az intim tájaimon apró, pici hólyagok jöttek elő, állandó pisilési ingerem volt és fájt is a vécézés. Nagyon megijedtem a tünetektől, és bár szégyelltem a dolgot, de villámgyorsan bejelentkeztem egy vizsgálatra, amiből aztán megtudtam, hogy sikeresen összeszedtem egy herpeszvírust és egy trippert.”

Az STD megelőzhető

„Elsősorban a monogámia (adott időszak alatt csak egyetlen partnerrel létesítesz rendszeres szexuális kapcsolatot), vagyis a hűség csökkenti jelentősen a szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának kockázatát. A második legfontosabb eszközünk pedig az óvszer (gumi, koton, kondom ugyanaz). Az óvszer véd a nem kívánt terhesség ellen is, de itt elsősorban a nemi betegségek elleni védelemről beszélünk, tehát óvszert nemcsak hüvelyi behatolás esetén, hanem mindenféle szexuális együttlét kapcsán alkalmazni kell” – írják a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinka, STD Centrum honlapján.

Nyári kalandok és a nemi betegség

Óvatosan a nyári kalandokkal! (Kép: Getty Images)

Egyre több a fertőzött

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint évente több mint 500 millió új szexuális úton terjedő megbetegedés történik világszerte. A négy klasszikus STI – gonorrhea, klamídiázis, szifilisz, trichomoniázis – évente összesen 357 millió új áldozatot szed. Becslések szerint több mint 500 millióan szenvednek nemi szervi herpeszben, és hozzávetőleg 290 millió nő fertőzött humán papillomavírussal (HPV). Az Egyesült Államokban pedig négy év alatt megduplázódott azoknak a 45 és 54 év közötti férfiaknak a száma, akik szifilisszel fertőződtek meg, de egyre gyakoribbak a chlamydiás és a gonorrheás esetek is.

A fertőzöttek 80-85 százaléka 35 év alatti, döntő többségük 14-23 éves. Becslések szerint minden 10 szexuálisan aktív fiatal közül 3-4 évente legalább egyszer átesik valamilyen nemi betegségen. Az STD fertőzések gyakran teljesen tünetmentesek, ezért az érintettek nem fordulnak orvoshoz, a fel nem ismert fertőzések pedig gyakran gyorsan kialakuló, súlyos szövődményekhez vezethetnek. Magyarországon alig két évvel ezelőtt röppentek fel aggasztó hírek a szifilisz visszatérésével kapcsolatban, ebből a nemi betegségből évente 600 új esetet regisztrálnak, de 1000 felett van a gonorrhea és chlamydia által fertőzöttek regisztrált száma is itthon.

Egyre több a nemi betegség

Bejelentett szexuális úton terjedő fertőző betegségek (Kép: ÁNTSZ)

Tudatos szexualitás és felvilágosítás

A világszerte növekvő esetszámok hátterében több tényező is állhat. A fő probléma a szexuális felvilágosítás hiányossága, pedig otthon és az iskolában is a felvilágosítás része kellene, hogy legyen az is, hogy beszélünk a gyerekekkel a nemi betegségekről, tünetekről, megelőzésről és védekezésről. Ha nem hagynánk magukra a gyerekeket a szexuális érés során, hanem minden szükséges információval ellátnánk őket a szexről és a nemi betegségekről, akkor jó eséllyel a következő nemzedékben már sokkal kevesebben esnének áldozatul a szexuális úton terjedő fertőzéseknek.

STI-kórokozók kimutatása

A genitális váladékból direkt kimutatható kórokozók esetén javasolt a minta molekuláris módszerekkel történő vizsgálata. A kórokozó DNS-ének azonosítása lehetővé teszi a megbízható, nagy érzékenységű és gyors kimutatást. Amikor a kórokozó nem mutatható ki a nemi szervi váladékokból, más eljárásokra van szükség, pl. a vérben keringő specifikus antitestek kimutatása lehet a megfelelő diagnosztikus módszer (pl. HIV, szifilisz). A helyes diagnosztikai módszer megválasztása érdekében mindenképpen hozzáértő szakorvoshoz kell fordulni.

A másik tényező, hogy az óvszerhasználat gyakorisága csökkent az elmúlt években a szexuálisan aktív fiatalok között, akik pedig használják az óvszert, azok sem mindig megfelelően, így nem is várható el, hogy hatékony védelmet nyújtson a nemi betegségekkel szemben. A megoldás minden esetben a korai és részletes szexuális felvilágosításban rejlik, főleg az olyan magas rizikójú csoportokban kellene kiemelt edukációt tartani, mint a droghasználók vagy a szexmunkások. A felvilágosítást azért sem lehet elég korán elkezdeni, mert egyre könnyebben juthatunk alkalmi partnerekhez az online randioldalak segítségével, sokkal egyszerűbb manapság cserélgetni a partnereket, mint régen, internet nélkül. A nemi betegségek megelőzéséért nemcsak óvszerrel és orvosi kezeléssel, hanem felvilágosítással és őszinte kommunikációval tehetjük a legtöbbet.

A szexuális felvilágosítás:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top