nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezért fontos tudni, milyen az ideális intim tisztálkodás

Ezért fontos tudni, milyen az ideális intim tisztálkodás

Tisztában vagy azzal, mit tesz veled a túlzott intimhigiénia? Melyek a kifejezetten kerülendő módszerek? Mi az egyenes út a bakteriális hüvelyfertőzés felé? Melyek az intim tisztálkodás alapszabályai? Itt minden választ megtalálsz a kérdésekre!

Ha a hüvely egészségét védő Lactobacillusok száma lecsökken, akkor a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgossá változik. Mindez kedvező körülményeket teremt olyan baktériumok gyors szaporodásához, amelyek fertőzést okozhatnak. A hüvely mikrobiológiai egyensúlya több okból változhat meg.

Intim tisztálkodás

(Fotó: Getty Images/Tommy Beyer)

Mitől borul fel az egyensúly?

  • A hüvelyflóra felborulhat antibiotikum szedését követően. Az antibiotikum ugyanis nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így megtizedelheti a normál flóra részét képező és annak védelmét biztosító Lactobacillusokat, azaz tejsavbaktériumokat is.
  • Gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel és spray-kkel, dezodorokkal, illatosított törlőkendőkkel könnyen megváltoztathatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Kimossuk a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így nincs, ami meggátolhatná a kórokozók szaporodását.

Kerüljük el a bakteriális hüvelyfertőzést! Intim testrészek tisztán tartása

Azért, hogy odalent minden a lehető legnagyobb rendben menjen, nem árt betartani pár alapszabályt:

  • A mindennapi mosakodás fontos, de ne vigyük túlzásba! Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat vagy langyos, tiszta vizet!
  • Nyilvános WC ülőkéjére soha ne üljünk le!
  • Érdemes kerülni a tanga állandó viselését.
  • Menzesz idején cseréljünk gyakran tampont, és nyáron a vizes fürdőruha sem maradhat hosszan rajtunk.
  • A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen, máskülönben gyorsan felütheti a fejét a hüvelyfertőzés.

A bakteriális vaginózis kialakulásában, illetve rendszeres visszatérésében még számos körülmény játszhat szerepet. Ilyen hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos szokások (öltözködés, dohányzás, alkoholizmus), egyes betegségek (cukorbetegség, vérszegénység, változókor), gyógyszerek (pl. hormontartalmú fogamzásgátlók).

A bakteriális hüvelyfertőzés jellemző tünetei:

  • hüvelyfolyás, amely híg és bőséges,
  • áttetsző vagy szürkésfehér színű,
  • kellemetlen, halra emlékeztető szagú,
  • a folyást kísérheti csípő, esetleg viszkető érzés is.

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikummal jól kezelhető. Nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, és a gyógyszert az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk! Ne feledkezzünk meg a hüvelyflóra regenerálásáról, ugyanis az antibiotikum a jótékony Lactobacillusokat is megtizedelheti.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top