nlc.hu
Tabuk nélkül

A női önismeret útja kontra hüvelygomba

A női önismeret útja kontra hüvelygomba

Mi köze az önelfogadásnak, az önszeretet fontosságának az intim egészséghez, vagy épp a nők leggyakoribb hüvelyfertőzéséhez, a hüvelygombához? Sokkal több, mint gondolnánk!

A hüvelyfertőzések gyakran forgatják fel fenekestől a nők mindennapijait. Gyakorlatilag minden nő élete során legalább egyszer találkozik valamilyen hüvelyi betegséggel. Az elsődleges ok, amiért kialakulhatnak a fertőzések, hogy a hüvely érzékeny baktériumflórája felborul, amelynek következtében a kórokozók könnyen elszaporodhatnak.

A hüvelyfertőzések kialakulásának további okai szerteágazóak: előidézhetik higiéniai, szexuális, öltözködési vagy étkezési szokások, gyógyszerek, betegségek, hormonális változások, de nem ritka, hogy lelki eredetű a probléma. Kiválthatja folyamatos feszültség, kimerültség, depresszió, gyász, alváshiány, vagy a nőiesség nem megfelelő megélése is!

Ildikó visszatérő hüvelygombája és önismereti útja

„36 éves vagyok, és a mai napig harcolok a nőiességemmel, önmagam elfogadásával, és azt hiszem, jó úton haladok a lelki egészség felé. Kamaszkorom óta gondjaim voltak a testi adottságaimmal: alacsonynak, csúnyának és kövérnek éreztem magam, bármit tettem, soha semmi nem volt jó, egyszerűen nem tudtam fogyni, sosem voltam elégedett, ostoroztam magam, és az öndicséretet még hírből sem ismertem.

Ez a negatív attitűd nemcsak lelkileg, de testileg is megviselt. Az állandó szorongásaim miatt nem igazán tudtam magam nőként elfogadni a párkapcsolataimban sem. Szorongtam a menstruációmtól, a teherbeeséstől, a testi kapcsolatoktól, hogy mit fog hozzám szólni egy férfi, ha meglátja a testem.

Végül a visszatérő hüvelygomba áldozata lettem. A sok stressz, a kételyek, a belső remegés, a szomorúság kihatott a hormonális működésemre, amitől megváltozott a hüvelyflórám egészséges egyensúlya, így pedig a kórokozók könnyebben elszaporodhattak, és el is szaporodtak. A hüvelyfolyásom sokszor sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá változott, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísért. Hiába mentem orvoshoz, hiába tartottam be a terápiát, újra és újra visszatért a fertőzés. Ekkor kezdtem el csak igazán szorongani, ami sokat rontott az amúgy is pocsék testi és lelki állapotomon” – mesélte őszintén Ildikó. Az újra és újra visszatérő hüvelyfertőzésnél felmerülhet a gyanú, hogy a problémák hátterében pszichoszomatikus okok állnak. Ilyen esetekben a fizikális tünetek enyhítése mellett fontos a lelki problémák rendezése is.

Gombás hüvelyfertőzés

Fotó: Getty Images

„Egy év alatt vagy öt hüvelyfertőzésem volt, így az orvosom a sokadik látogatásom alkalmával rákérdezett, hogy vagyok lelkileg. Hirtelen nem is tudtam neki mit mondani, hiszen tele voltam szorongással, önértékelési gondokkal, a gombás hüvelyfertőzés a maradék női önbecsülésemet is elvitte. Pszichológust, pszichoterápiát javasolt, és én szót fogadtam neki. Szerencsére.

Ma már tudom, mennyire rosszul voltam, és azt is, hogy szakember segítsége nélkül nem tudtam volna kijönni a gödörből. Nem azt mondom, hogy imádom magam, de elindultam az úton, hogy újra felfedezzem a testem, a nőiességem, és tanulom, hogy szeressem magam.

Nemcsak a pszichológus, hanem a feszültségoldó technikák, meditáció és jóga is segített, valamint egy életmód-tanácsadó, life coach, aki a mai napig tanít az önszeretetre: hogy ne kritizáljam, bántsam magam szavakkal, gondolatokkal, hogy figyeljek oda a testem jelzéseire,

hogy legyek türelmes és együttérző saját magammal. Hogy kezeljem a helyén a nyomasztóan irreális társadalmi elvárásokat, hogy ne hasonlítgassam magam a média által közvetített szépségideálokhoz.

Hosszú még az út, de rengeteget tanultam, és már látom, hogy a pszichoszomatikus betegségek milyen testi tüneteket okozhatnak. A pozitív önkép megerősítése jelentős mértékben járult hozzá a testi-lelki egyensúlyomhoz. Amióta szakemberek kísérik a fejlődésemet, segítenek megismerkedni saját magammal, a testemmel, annak működésével, a nőiességemmel, a hüvelygombám sem tért vissza” – mondta Ildikó.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top