nlc.hu
Trend

Patchwork divat

Tudj róla: újra divat a patchwork!

Bő két évtizedes mellőzöttség után, a 2020-21-es őszi téli szezonra a patchwork visszatért a mainstream divatba.

A patchwork, vagyis a foltvarrás technikáját időszámításunk előtt 3400 környékén, Egyiptomban már egészen biztosan alkalmazták. Drapériákat, fali dekorációkat, valamint ruhákat is készítettek ezzel a módszerrel. Kínában már időszámításunk után, a Liu-Song dinasztia idején terjedt el. A kora középkorban a páncélok készítésekor használták az eljárást: steppelt szövetrétegeket építettek be, melyek melegen tartották és védték a katonákat.

A 11.–13. században az európai éghajlat hűvösebbé vált, a háztartásokban ekkor kezdtek elterjedni a vastag paplanok, melyeket egyedi foltvarrásos dizájnnal, dekoratív steppeléssel díszítettek. A technikát aztán a kivándorlók magukkal vitték Amerikába, ahol igen népszerűvé vált. A patchwork paplanok készítése egyfajta önkifejezési mód volt a nők számára: a bonyolult dizájn megalkotásával megmutathatták kreativitásukat és kézügyességüket. 

Így jutott el a patchwork az ókori Egyiptomtól a fast fashon boltokig

Fotó: Historical Picture Archive/CORBIS/Corbis via Getty Images

A 18. században a szövőgépek elterjedésének köszönhetően egyre változatosabb textíliákhoz lehetett hozzájutni, melyek új távlatokat nyitottak a foltvarrásban is. A technika aztán a nagy gazdasági világválság idején újra felkapottá vált: az elhasznált, kopott ruhadarabokat meleg takarók varrásakor hasznosították újra.

Patchwork a divatban

Bár korábban is készültek már foltvarrással díszített ruhák, a divat fősodrába csak az 1960-as években került be  a patchwork. Az olcsó és könnyen kivitelezhető, kézműves patchwork ruhadarabok először a mainstream holmik alternatívájaként jelentek meg, elsősorban a hippikultúrában. Felfigyeltek rá azonban a divattervezők is, az évtized második felére többek között már Yves Saint Laurent és a Dior divatház is előállt ilyen modellekkel. A hetvenes évekre pedig az irányzat egyértelműen tömegdivattá vált. A ruhadarabok jelentős része persze már akkor sem valódi, tehát ténylegesen foltokból összevarrt patchwork volt, csupán ezt imitáló mintázatú textíliából készült. 

Így jutott el a patchwork az ókori Egyiptomtól a fast fashon boltokig

Raquel Welch színésznő patchwork ruhája a 70-es évekből (Fotó: MP/Portfolio/Leemage)

A kilencenes évek elején, a grunge felvirágzásakor a kor meghatározó kreátorai, így Vivienne Westwood, John Galliano és Christian Lacroix vették elő és emelték piedesztálra újra az patchwork stílust, mely minden korábbinál nagyobbat tarolt akkoriban. 

Ezután azonban bő két évtizedes mellőzöttség következett. A 2018-as őszi-téli bemutatókon aztán a Ralph Lauren, a Dior, és  a Calvin Klein divatház kollekcióiban újra felbukkant, további két évre volt azonban szükség ahhoz, hogy bekövetkezzen az áttörés, és kimondhassuk: a patchwork a 2020-21-es őszi-téli szezonban egyértelműen újra ott van a legmeghatározóbb trendek között. 

Marni
Megnézem
Összes kép (9)

Így hordd!

Statement darabok

Patchwork stílusban nem nehéz úgynevezett statement darabokat találni, vagyis olyanokat, melyekben biztosan nem maradsz észrevétlen. Az ilyen határozott, feltűnő ruhák azok, melyeket tényleg tudni kell viselni, viszont ha ez megvan, akkor önmagukban is „teszik a dolgukat”, további cifrázást nem igényelnek. Akkor vállalj be ilyet, ha nagyon magadénak érzed ezt az irányzatot, illetve, ha eleve szeretsz figyelemfelkeltően öltözködni.

Patchwork street style
Megnézem
Összes kép (3)

Bohém

A foltvarrásos minták tökéletesen illeszkednek a bohém stílusba, annak jellegzetes elemeivel – etnós, hímzett, rojtos stb. – kiválóan kombinálhatók. Ha ezt a vonalat követed, simán belefér némi összevisszaság a szettbe, mi több, egyenesen attól lesz igazán az, ami.

Patchwork street style
Megnézem
Összes kép (3)

Farmer 

A patchwork trend a farmerdivatba is beszivárgott. A mintázat jellemzően a kékes színvilágon belül maradva jelenik meg a farmer ruhadarabokon, minták, koptatás vagy ténylegesen különböző panelek, foltok formájában. Ha a hagyományos, sok színből álló patchworkot túl tarkának érzed, viszont a mintázat mégis tetszik, viseld ilyen módon!

Patchwork street style
Megnézem
Összes kép (3)

Bőr

A szezon egy másik meghatározó irányzatában, a bőr és műbőr holmik divatjában is felbukkant a patchwork vonulat: egyelőre elsősorban a bőrdzsekiken, bőrkabátokon mutatta meg magát. Egy ilyen holmi igen markánsan uralja a szettet, épp ezért  letisztult szabásvonalú, egyszínű darabokkal érdemes felvenni.

Patchwork street style
Megnézem
Összes kép (4)

Szofisztikált

A patchwork is lehet persze szofisztikált, abban az esetben, ha a színvilága visszafogott, inkább pasztelles vagy sötétebb. Az outfitet még inkább leszelídítheted, ha a patchwork mintás darabot elegáns, inkább minimalista ruhákkal és kiegészítőkkel kombinálod.

Ha kedvet kaptál…

Íme néhány csinos patchwork holmi a legnépszerűbb fast fashion márkák aktuális kínálatából! 

H&M
Megnézem
Összes kép (12)

Még több őszi-téli trend

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top