Trend

13 tény a balszerencsés péntek 13-ról

Egyesek a lábukat sem teszik ki a házból, mások pedig csupán legyintenek: péntek tizenhárom? Az csak egy horrorfilm, a hokimaszkos fickóval.

Ha babonás vagy, közeli kapcsolatban állsz ezzel a nappal és számmal. A péntek 13 a balszerencséről ismert, de vannak taktikák és további babonák, amivel kicselezheted. Ismételd tizenháromszor a „Péntek 13-a meghozza a szerencsémet!” mantrát, mindenhova bal lábbal lépj be, és kérd a védőangyalod segítségét. A 13-as szám olyannyira átszőtte az életünket, hogy egyes légitársaságok péntek 13-i napon csökkent tarifával voltak kénytelenek jegyeket árulni. Nem beszélve a 13-as számot kihagyó szállodák, toronyházak esetéről.

félnek

Fotó: Pixabay

1. Neve is van

Triszkaidekafóbia – így hívják, amikor valaki betegesen retteg a 13-as számtól. Sőt, külön megnevezés van azokra, akik a pénteki naptól rettegnek, ők szkevifóbiában szenvednek. A kettő együtt pedig paraszkevidekatriafóbia. De ne próbáld helyesen kimondani sokszor egymás után, mert garantáltan felidegesít, és tényleg balszerencsés leszel.

2. Rengetegen szenvednek tőle

Csak az Amerikai Egyesült Államokban, több, mint 20 millió ember szenved ebben a tünetcsoportban. Azaz ők azok, akik betegesen félnek a péntek 13-tól.

3. Inkább kihagyják

Számos ország szállodáiban sem 13. emelet, sem 13-as számot tartalmazó szobák nincsenek. Egyszerűen átugorják a számsort, a 12 után a 14 következik. Az asztalok ülésrendjét a nagyobb rendezvénytermekben, éttermekben pedig úgy alakítják, hogy véletlenül se lehessen 13 hely egy asztal körül.

4. Aznap született

Sors vagy sem, 1899. augusztus 13-án, pénteken született Alfred Hitchcock brit rendező, számos körömrágósan feszült thriller rendezője. 1922-ben kezdte el forgatni első filmjét, amit aztán soha nem fejezett be, és a címe „Tizenhármas szám” lett volna.

5. A filmiparban is

Nagyon sok filmet megihletett ez a különleges nap. Az egyik hollywoodi filmcég egyenesen a péntek 13-ra épült, „Friday The 13th” néven. Az alapítói közül négyen is pénteki napon és 13-án születtek.

6. Celebszülinapok

Hitchcock nincs egyedül, ezen a napon születtek a színész-celeb Olsen ikrek, a Riverdale sorozat sztárja Lili Reinhart, Steve Buscemi színész és Butch Cassidy bankrabló, akinek alakját a westernekből ismerheted.

7. Elnöki 13

Az egykori amerikai elnök Franklin D. Roosevelt soha nem utazott 13-án, és nem volt hajlandó olyan szobában tartózkodni, ahol vele együtt 13-an lettek volna.

tizenhárom

Fotó: Unsplash

8. Becsapódás?

Egyes hírek szerint 2029. április 13-án, pénteken egy aszteroida csapódik a földbe. Az összeütközés lehetőségét a Nasa újabb és újabb kutatásaival megcáfolja, a kisbolygó viszont nagyon közel jár majd aznap hozzánk. Meglátjuk…

9. Az eredet

Jézus keresztre feszítése pénteken történt, az utolsó vacsorán 13-as vettek részt. A skandináv mitológiában 13 félisten uralkodott az emberek felett, Loki, aki tizenharmadiknak érkezett, gonosz is volt.

10. Félelmeink

Van pár igazán kellemetlen babona, egyike, ha péntek 13-án hajat vágatsz, akkor hamarosan egy szeretted halálhírét kapod. Akik pedig ezen a napon születtek, szerencsétlenség kíséri az egész életüket.

11. Bezzeg az olaszok

Az olaszoknál a 13 kifejezetten szerencseszám! Taylor Swift énekesnő ugyan nem olasz, de nagy rajongója ennek a számnak. Ő tizenharmadikán született, a videoklipjeiben is feltűnik sokszor a 13-as, és vannak olyan szavak, amiket ennyiszer ismétel egy-egy zenei albumán.

12. 3 x 13

Idén februárban, márciusban és novemberben is van olyan péntek, ami tizenharmadikára esik. Ilyen legközelebb csak 11 év múlva következik be.

13. A csábítás

Bibliakutatók szerint Ádám és Éva pénteken esett bűnbe. Erről az esetről pedig tudjuk, hogy elég sok bonyodalmat okozott. Ha egy csöppet izgulnál a péntek 13 miatt, inkább maradj otthon a pároddal, és ne habozzatok elővenni az első emberpár módszerét. Garantáltan szerencsés nap válik belőle.

(via elitedaily)

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top