nlc.hu
Trend

A vörös hajszín és fájdalomérzet összefüggése - kutatás

Itt a magyarázat, miért érzékelhetik másként a fájdalmat a vörös hajúak

Egy új kutatás eredményei alapján remélhetően új terápiás módszereket, gyógyszereket lehet majd kifejleszteni.

A vörös hajú emberek eltérő fájdalomérzékelését vizsgálta egy kutatócsoport, amelynek magyar tagjai is voltak. A kutatók eredményei szerint a vörös hajú emberek máshogyan tolerálják a fájdalmat, mert bőrük pigmenttermelő sejtjeiben hiányzik egy bizonyos receptor funkciója, írja az MTI.

A vörös hajú egyének emelkedett fájdalomküszöbének vizsgálatához a kutatók egy vörös szőrű egértörzset vizsgáltak, és megállapították, hogy az ún. melanocortin 1 receptor funkciójának elvesztése miatt az állatok pigmenttermelő sejtjei (melanocitái) alacsonyabb szinten termelik a POMC nevű molekulát (proopiomelanocortin).

„Ez a molekula különböző hormonokra vágódik, melyek egy része a fájdalomra érzékenyít, másik pedig a fájdalomérzést fokozza. Ezeknek a hormonoknak a jelenléte egyensúlyt tart fenn a fájdalmat gátló opioid receptorok és a fájdalom érzékelését fokozó melanokortin 4 receptorok hatásai között” – írják a hivatalos közleményben, ami a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatócsoportjának közreműködésével készült.

A vörös szőrű egereknél (és ezért valószínűleg embereknél is) mindkét hormon alacsony szintje látszólag kioltja egymást. A test azonban egyéb, melanocitáktól független fehérjéket is termel, amelyek aktiválják a fájdalom blokkolásában szerepet játszó opioid receptorokat. Ezért a melanocitákkal kapcsolatos hormonok alacsonyabb szintjének nettó hatása az opioid jelek fokozódásához vezet, ami megemeli a fájdalomküszöböt.

    „Eredményeink megmagyarázzák azon korábbi megfigyelések molekuláris mechanizmusát, miszerint a vörös hajjal és pigmentációval rendelkező élőlények másként éreznek fájdalmat. Ezen folyamatok megértése megerősíti a korábbi megfigyeléseket, valamint hozzájárulhat azon betegek kezeléséhez, akiknek a fájdalomérzékenysége genetikailag meghatározva különbözik az átlagtól”

– magyarázta David E. Fisher, a Massachusettsi Általános Kórház Onkológiai Center Melanoma Programjának és az MGH Bőrbiológiai Kutatóközpontjának igazgatója, aki egy korábbi munkájában arra a megállapításra jutott, hogy a vörös hajú emberek a bennük előforduló a melanocortin 1 receptor variánsok miatt képtelenek napsugárzásra barnulni, sötétíteni a bőrpigmentjüket.

„Jelenlegi munkáink arra irányulnak, hogy a bőr által termelt további faktorok szerepét azonosítsuk a fájdalomérzés és az opioid jelátvitel szabályozásában” – fűzte hozzá Kemény Lajos Vince, a tanulmányt megosztott első szerzőként jelző, Bostonban dolgozó magyar kutató.

Vörös hajszín

Fotó: Luriko Yamaguchi/Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top