nlc.hu
Trend

Karikó Katalin Magyarországon

Karikó Katalin: Mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az

A világhírű magyar biokémikus mesélt arról, hogy mit jelentenek a vírusmutációk, mi lesz az mRNS-vakcinák jövője, és arról is szerinte mit kellene tenni a szabadalmakkal.

Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez.

– nyilatkozta a Telexnek Karikó Katalin, akinek munkája kulcsszerepet játszott az új típusú, mRNS-alapú oltások kifejlesztésében. A kutatónő, aki még az 1980-as években költözött ki Amerikába családjával, néhány hétig Magyarországon tartózkodik, hétfőn például a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése előtt tartott előadást. Közben természetesen folyamatosan kapcsolatban van külföldön dolgozó munkatársaival. 

Ugyan továbbra is tartja azt, hogy az Egyesült Államokban valószínűleg nyáron már jobb lesz a járványhelyzet, arra, hogy mit gondol az európari, illetve magyarországi helyzetről, a többek között a következőket mondta. “Óránként 11 tudományos publikáció jelenik meg a járványról, óránként. Mióta itt vagyok ma az Akadémián, már lecsúsztam legalább 50-60 publikációról. Hogy lehet ezt elolvasni mindent?” Arról, hogy pontosan meddig védenek a vakcinák, szintén nehéz biztosat mondani, hiszen csak néhány hónap telt el azóta, hogy ezeket alkalmazni kezdték. 

Mostanában az egyik legnagyobb aggodalom az indiai mutánst övezi. Karikó Katalin szerint az, hogy egy vírus mutálódik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokkal veszélyesebb lesz ezáltal. “Az angol variáns valóban sokkal ragályosabb volt és halálosabb is, de a többi nem igazán. Úgy tűnik, a dél-afrikai sem nyomja ki a többi variánst Európában sem, és remélhetőleg hasonló lesz a helyzet az indiaival is. Ezt a járványkutatók folyamatosan figyelik, minél többet szekvenálnak, annál többet tudnak erről is. De ha a vírus túl sokat mutálódik, akkor már be sem tud jutni a sejtbe, szóval a mutációknak is megvannak a korlátaik.”

Szóba került természetesen az is, hogy kell-e majd valóban harmadik oltás, illetve az is, hogy a gyereknek is adhatóak-e a vakcinák, illetve az a bizonyos kormányzati táblázat, ami sok kritikát kapott. “Félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna….Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek” – nyilatkozta Karikó Katalin.

Az, hogy egy helyzetet másként értékelnek emberek – Magyarországon ugye a járványkezeléssel kapcsolatban az egyik oldal azt hangsúlyozza, milyen jól haladunk az oltásokkal, a másik pedig azt, hogy az elmúlt hetekben mennyien veszítették életüket – az nem helyi sajátosság meglátása szerint. “Nem csak itt polarizált a nép, az Egyesült Államokban is. Ha a CNN-ben nézed a BLM-et, ott békésen menetelnek, ha a Foxt, ott fosztogatnak. Az igazság mindig a kettő között van. Akik csőlátással gondolkodnak, képtelenek odafigyelni, hogy a másik véleményben is van valami, nem látják, hogy lehet, hogy a kormánynak és az ellenzéknek is igaza van. Én csak biokémikus vagyok, de jó lenne, ha lenne valódi párbeszéd.”

És hogyan tovább? Karikó Katalin szerint az mRNS-vakcinák jövőjének következő lépése az influenza elleni oltás lesz, a BioNTech és a Pfizer 2018-as megállapodása is eredetileg erről szólt. “A Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése most egy gyors tűzoltás volt, de a terv, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen. Ehhez sem kell már sok idő szerintem” – tette hozzá. Azt, hogy a vakcinák esetében fel kellene függeszteni a szellemi tulajdonjogokat, hogy minél szélesebb körben elérhetőek legyenek a szabadalmak, arról ő nem tudna dönteni, de ő magánemberként természetesen szívesen odaadná azokat.

Karikó Katalin

Fotó: Rachel Wisniewski/EL PAęS

Még több cikk Karikó Katalinról:

Karikó Katalin: Az egyetemen biztos azt gondolták, hogy ez a nő örök vesztes

Mindenhol keresztbe tettek neki, most milliókat ment meg: Karikó Katalin életútja

Vakcina: Nobel-díjat követelnek Karikó Katalinnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top