nlc.hu
Trend

Bőrrákos beteg kapta az első rák elleni vakcinát

Beadták a BioNTech első rák elleni vakcináját

A Covid-19 elleni legnépszerűbb oltóanyag gyártója egy egészen új szintre helyezné a védőoltásokat: új vakcinájával már a ráktól védené meg az embereket.

Az első beteg, aki megkapta a BioNTech vállalat kísérleti, rák elleni vakcináját, melanómában szenved. A cég százhúsz résztvevőn teszteli a készítményt. Az RTL Klub Híradójának Boldogkői Zsolt genetikus-virológus magyarázta el a vakcina működését, valamint azt, hogyan változtathatja meg a világ rák elleni küzdelmét.

Az mRNS típusú vakcinák serkentik az immunrendszert arra, hogy felismerje a ráksejteket, majd aktiválja a T-sejteket, amik fel fogják ismerni a ráksejteket és elpusztítják őket.

Az első tesztalanyról mindössze annyit tudni, hogy kései stádiumú melanómában szenved. Ilyenkor nemcsak a szer hatékonyságát, hanem azt is tesztelik, milyen mellékhatásokat vált ki a beteg szervezetéből. Ezután egyre több embert vonnak be a tesztelésbe, és elkezdődnek a klinikai tesztek különböző szakaszai. A jelenlegi szer egyelőre csak a bőrrák ellen való, de Boldogkői Zsolt szerint már ez is hatalmas előrelépés, mert ha ez működni fog, az mRNS alapú vakcina koncepciója a rák többi fajtája ellen is működőképes lehetne. Ez pedig egy hatalmas áttörést jelentene a rák elleni küzdelemben. A szakember nagyon optimista, mert a koronavírus vakcinák idején felgyorsult adminisztráció segítségével előfordulhat, hogy a BioNTech rák elleni vakcináját akár már két-három év múlva használni lehessen a betegek gyógyítására.

Azért állították már páran, hogy megvan a rák ellenszere:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top