nlc.hu
Trend

Szexuális zaklatási botrány a Blizzard Entertainmentnél

Folyamatos lehetett a szexuális zaklatás a híres amerikai gigacégnél

A cég adja ki többek között a Wordl of Warcraftot

Oert indítottak Kaliforniában a többek közt a Call of Duty-szériát, illetve a World of Warcraftot is kiadó Activision Blizzard, illetve annak stúdiója, a Blizzard Entertainment ellen, mivel a cégnél rendkívül toxikus, a nők elleni szexuális zaklatásra, illetve diszkriminációra épülő munkahelyi kultúra alakult ki – írja a Telex. A kereset alapján a felső vezetés is tudott erről, sőt, egyes esetekben részt is vettek a dologban, és bár az Activision Blizzard tagadta a felhozott vádakat, a per nyilvánosságra kerülése óta több nő is előállt már, hogy megerősítse az állításokat.

Folyamatos lehetett a szexuális zaklatás a híres amerikai gigacégnél

Folyamatos lehetett a szexuális zaklatás a híres amerikai gigacégnél. Illusztráció: Unsplash

A két évig tartó nyomozás után benyújtott kereset szerint a női alkalmazottakat rendszeresen fogdosták, megjegyzéseket tettek rájuk és kéretlenül közeledtek hozzájuk, ezen felül pedig állítólag azonos pozíciókban kevesebb pénzt kaptak a férfiaknál és nehezebben is léptették elő őket a cégnél. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján egészen hajmeresztő munkahelyi kultúra alakult ki az Activision Blizzardnál.

A beszámolók alapján rendszeres volt, hogy a férfi kollégák lerészegedtek, aztán együtt vonultak át az iroda különböző helyiségein, miközben szexuálisan zaklatták az ott tartózkodó nőket. Az is sokszor előfordult, hogy a férfiak büszkék voltak arra, hogy másnaposan mentek be dolgozni, vagy munkaidőben videójátékoztak, és a feladataikat a női kollégáikra hárították át. Az is gyakran előfordult, hogy a szexuális élményeiket, vagy a kollégáik testét tárgyalták ki fennhangon, vagy nemi erőszakkal viccelődtek.

Egy női alkalmazott elmondta, hogy rendszeresen mentek oda hozzá férfi kollégái, hogy a melleire tegyenek megjegyzéseket, a World of Warcrafton dolgozó csapatból pedig többen számoltak be arról, hogy a főnökeik kéretlenül flörtöltek velük. Erről általában a vezetők is tudtak, sőt, buzdították is őket – a Blizzard jelenlegi elnöke, J. Allen Brack név szerint is felmerült, de szó volt egy korábbi technológiai vezetőről is, aki több alkalommal fogdosott részeg nőket a céges eseményeken. Alex Afrasiabi, a World of Warcraft korábbi vezető kreatív igazgatóját ugyancsak azzal vádolták, hogy lényegében következmények nélkül zaklathatta a munkatársait a céges eseményeken, őt állítólag sokszor a főnökeinek kellett elrángatnia az általa zaklatott nőktől.

A beszámolók szerint egy nő állítólag öngyilkos is lett egy üzleti úton a főnökével létesített szexuális kapcsolata miatt.
A zaklatás mellett a női alkalmazottaknak sokszor diszkriminációval is szembe kellett nézniük, előfordult például, hogy annak ellenére sem léptettek elő valakit, hogy látványosan jobb munkát végzett a férfi munkatársánál. Máskor azért vonakodtak ettől, mert attól féltek, hogy az illető terhes lesz, és túlságosan megkedveli majd az anyaságot. A beszámolók szerint volt olyan férfi, aki előléptetése után a női beosztottjaira tolta a feladatokat, míg ő Call of Dutyzott, mások pedig nem voltak hajlandóak a nőkkel beszélni.

Az Activision Blizzard a bejelentés után közleményt adott ki, melyben határozottan tagadta a keresetben megfogalmazott állításokat. A dokumentumok nyilvánosságra kerülése óta ugyanakkor több korábbi Blizzard-alkalmazott is arról írt a közösségi médiában, hogy a fenti állítások helytállóak.

Zaklatási botrányok a sztárvilágból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top