nlc.hu
Trend
Haj kefélése százszor egymás után

Igaz a városi legenda: tényleg százszor kell áthúzni a hajon a fésűt?

Évek óta tartja magát az elképzelés, hogy a fésülködésnek ez a szintje egy dúsabb, fényesebb, selymesebb hajat eredményez. Na de tényleg így van?

Ki az, aki ne vágyna arra, hogy a haja szép, dús és hosszú legyen?! Ez nem feltétlenül hiúsági kérdés, csupán arról van szó, hogy már az ember közérzete is jobb attól, ha tudja, a frizurája jól áll és kihozta belőle a legtöbbet.

Épp ezért évtizedes legenda mesél arról, hogy a jó fésülködés titka a mennyiségi kvóta, egész konkrétan úgy szól a fáma, hogy százszor kell áthúzni a fésűt vagy hajkefét a hajon ahhoz, hogy az valóban úgy nézzen ki, mintha egy Disney-hercegnőről mintázták volna. Ez azonban nem biztos, hogy valóban jót tesz a haj egészségnek.

Ez csak fésű

Amikor a TikTokon minden második videó a hajápolási rutinról szól, hogy milyen termékeket érdemes használni ahhoz, hogy minőségi tapintása és kinézete legyen a frizurának, akkor nehéz a fésülködés mibenlétéről beszélni, hiszen ez láthatóan csak a gubancok eltávolítását szolgálja. Ez azonban nem így van.

Shab Caspara trichológus hangsúlyozta a Huffpostnak, hogy a haj finom kefélése serkenti a vérkeringést a fejbőr alatt, és így növeli a tüsző oxigén- és tápanyagbevitelét, ami egyértelműen a haj egészségét szolgálja. A megnövekedett vérkeringés és a fejbőr stimulációja serkenti a hajnövekedést, valamint „a fejbőr kefélése segíthet a hámlásban és a hajnövekedést akadályozó szőrszálak kiszorításában is” – tette hozzá.

Dr. Jody Levine bőrgyógyász azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon figyelni kell arra, hogy hogyan tesszük ezt, hiszen a túlzott fésülés károsodást is okozhat. Például töredezést, elvékonyodás vagy a hajszálak hullását is előidézheti. Észrevételét egy 2009-es tanulmányra alapozta, ami arra a következtetésre jutott, hogy a nők hajhullása csökkent, ha kevesebbszer kefélték át a tincseiket.

Ügyelni kell a technikára – magyarázta Caspara. – A nem megfelelő hajmosás, például a felülről kezdés és a lefelé fésülés, nagyobb gubancot okozhat, mint a hajvégek felől történő fésülés, felfelé haladva” – mondta. Szintén nagyon fontos, hogy nedvesen a haj nagyon sérülékeny és érzékenyebben reagál a törésre, ezért nem ajánlják a hajmosás utáni fésülködést. Emellett Caspara kiemelte, hogy az éles sörték sem kifizetődőek, főleg nem érzékeny, fájdalomra hajlamos fejbőr esetén.

Száz lenne az igazság?

A szakértők szerint nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség a fontos. Egész pontosan a haj típusának függvényében kellene megválasztani a fésülést. Dr. Levine szerint ekcéma vagy bőrgyulladás esetén maximum kétszer érdemes fésülködni, puha sörtéjű kefével, kerülve a gyulladt területeket és sebeket. A rendszeres fésülés segíthet a korpásodást megszűntetni, de nem szabad túlzásba vinni, mert azzal pont az ellenkezője érhető el.

Göndör vagy hullámos hajtípushoz a széles fogazatú fésűket ajánlják, és elsősorban hajmosás előtt, hogy ne tegye tönkre a fésülés a fürtöket. Számukra a szakértők csak abban az esetben ajánlják a természetes sörtéjű, sűrű keféket, ha hajszárítás közben egyenesíteni szeretnék a frizurájukat.

A zsíros haj túlzott kefélése túlzottan stimulálhatja a faggyútermelést. Levine szerint ebben az esetben is érdemes kettőre korlátozni a fésülések számát. Szemben az egyenes hajjal, ami hajlamosabb a csomósodásra, mint a többi hajtípus, ezért gyakrabban kell kefélni.

Hozzá tette azt is, hogy azok számára, akiknek rövidebb a frizurája vagy nincs hajuk, „a fejbőr alkalmankénti mosása és masszírozása előnyös, különösen a véráramlás szempontjából. Bár a haj és a fejbőr egyéni szükségletei alapján vannak eltérések, általában ajánlott, hogy az egyének legalább hetente néhány alkalommal stimulálják fejbőrüket puha sörtéjű kefével vagy akár ujjaikkal, finoman masszírozva” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top