Utazás

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-ban

Minden évben megfogadod, hogy többször mozdulsz ki otthonról, de aztán azon kapod magad, hogy ülsz a kanapé előtt a tévét nézve? Ha túlélted a maja világvégét, mi megmondjuk, hová menjél 2013-ban!

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banBorozás Tokaj-Hegyalján

Egy amerikai borokkal foglalkozó magazin nemrég beválasztotta Tokaj-Hegyalját a világ tíz legfontosabb borturisztikai célpontja közé, nem véletlenül. Nekünk közel van, mégsem túl gyakran járunk arra. Ezen jövőre nem ártana változtatni. A finom borok kóstolása és a hangulatos pincék meglátogatása mellett jókat ehetünk, de ha jó időben megyünk, akkor egy kajaktúra a Bodrogon vagy egy kerékpártúra a környéken is csodaszép élményt kínál. És akkor még a nyári Hegyalja fesztiválról nem is beszéltünk…

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banKalandos túra a Závojovy vízesésnél

Szlovákia legnagyobb vízesésének látványáért alaposan meg kell dolgozni. A 65 méter magasból a sziklákról a völgybe zúgó vízfolyam látványáért sok-sok kilométert kell gyalogolni terepen. Az egész napos Sólyom-völgyi (Sokolia dolina) túra követésével juthatunk el e természeti csodához, ami ugyanolyan gyönyörű minden évszakban, de a túrázás talán tavaszi és őszi körülmények között kevésbé fárasztó tevékenység, mint a nyári hőségben vagy a téli fagyban. Gyönyörű, de pokolian nehéz túra, ami még a legügyesebb erdőkerülőket is próbára teszi. A 90 méter hosszú létrán a felfelé menet a Sziklá-s (Skalný), Felső- (Vyšný) és Fátyolos- (Závojový) vízesések körül nem egyszerű próbatétel, de kár lenne kihagyni.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banUtazás a 2-es villamos vonalán

Még fővárosiként sem kell messzire mennünk azért, hogy egy kicsit turistának érezhessük magunkat. A 2-es villamos vonalát a National Geographic beválasztotta a világ tíz legszebb villamosvonala közé, és ezzel nem is lehet vitatkozni. A nagyrészt a Duna mentén haladó 2-essel a Jászai Mari tértől utazhatunk bő fél órán át a Boráros térig, és útközben megcsodálhatjuk a Parlamentet, a Lánchidat, a Duna korzót és a Budai Várat is. Romantikus randihelyszínnek sem utolsó.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banMesekastély Neuschwansteinban

A bajorországi Füssen közelében található mesekastélyról már mindenki hallott, fotón is gyakran láthattuk, élőben viszont a varázs egész más. A helyet tavaly újították fel, úgyhogy még pompásabban ragyog. A kastély nem egy építész, hanem egy színházi díszlettervező tervei alapján készült, ezért is a nem kicsit teátrális hatás. A gótikus stílusú hálószoba az épületegyüttes egyik csúcspontja, de ha igazán jó képeket akarsz készíteni a helyről (bent fényképezni sajnos nem lehet), akkor a 45 méter magas vízesés fölött húzódó Mária hídra állj a kameráddal. Neuschwansteinban járva megtudhatjuk, milyen érzés lehet Disney hercegnőnek lenni.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banFesztiválozás a nickelsdorfi NovaRockon

Magyarországon annyira el vagyunk kényeztetve fesztiválokkal, hogy gyakran nem is figyelünk rá, mi történik a határainkon túl. A környék legnagyobb show-ját pedig rögtön a magyar határ mellett, egy jókora osztrák mezőn szokták megszervezni. A NovaRock gyakorlatilag olyan, mint a Sziget, csak kifelejtették belőle a kulturális programokat, az ilyen-olyan civil sátrakat és a jó minőségű szolgáltatásokat, cserébe viszont néhány óriási színpadon tényleg a legnagyobb, legkurrensebb világsztárok kapnak helyet. Jövőre például biztosan lesz Kings of Leon, Rammstein, Korn, Kiss és a program folyamatosan bővül.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banPécsi Országos Színházi Találkozó

Jártál az utóbbi két-három évben Pécsett? Ha nem, szinte rá se fogsz ismerni a városra. A felújított és átalakított belváros, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed végigjárása már önmagában is pazar program, de júniusban a mediterrán hangulatú város még a magyar színházak legjobb előadásait is felsorakoztatja egyben. Ha év közben nincs időd színházba járni, itt kb. egy hét alatt letudhatod a legjavát, bár tény, hogy a jegyeket nem árt jó előre megvenni.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banPiknikezés a komáromi Monostori erődben

A jó magyar ember ismérve, hogy folyton eldönti, hogy kimegy a természetbe piknikezni, de aztán ez a gondolatmenet valahogy nem akar továbbfejlődni. Többnyire megakad a „hová is kéne menni” kérdés feltevésénél. Jelentjük: a komáromi Monostori erődnél keresve se találni szebbet. Az erőd falainak labirintusában kóvályogni sokadjára is élmény, a hatalmas, zöld füves terület pedig szinte kiált azért, hogy leterítsünk egy pokrócot és némi elemózsiát. Vigyázzunk, mert az erődben gyakran szerveznek fesztiválokat és különféle programokat, így egy rossz időzítéssel könnyen odalehet a piknikhez szükséges idill.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banDebreceni virágkarnevál

Az államalapítás ünnepét a többség leginkább tűzijáték-bámulással tölti, pedig augusztus 20-án szokták megrendezni az egyik leglátványosabb fesztivált az országban. Mivel arra a rögtönzött körkérdésre, hogy „voltál-e már a debreceni virágkarneválon?”, szinte csak azt a választ kaptuk, hogy „még kisgyerekként, nagyon régen”, ezért jelezzük, hogy nincs ez így jól, és idén el kell menni a virágok minden színében tobzódó virágos kocsik felvonulását megnézni.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banVárfalséta Dubrovnikban

„Nyáron lemegyünk Horvátba” – sokszor hallottuk és jó eséllyel sokszor mondtuk is már a fenti mondatot, viszont az valószínűsíthető, hogy Zadarnál vagy az Isztriai-félszigetnél messzebb nem nagyon jutottunk. Pedig pont a legszebbet hagytuk ki. Néhány órányi plusz autókázással eljuthatunk a festői Dubrovnikba, aminek nemcsak a tengerpartja meseszép, hanem a várfalán sétálva felismerhetjük a Trónok harca 2. évadának helyszíneit is, ugyanis a sorozat nagy részét itt forgatták.

10 hely, ahová érdemes elutaznod 2013-banFilmfesztiválozás Miskolcon

Általában irigykedve olvasunk a lapokban vagy épp a Nők Lapja Cafén a különböző nemzetközi filmfesztiválokról, közben pedig nem vesszük észre, hogy nekünk is van egy igazán profi sajátunk, ami ráadásul teljesen ingyenes. A miskolci Művészetek Házában megrendezett CineFesten ugyan Angelina Jolie-val vagy Tom Cruise-zal nem találkozhatunk, de az amerikai független filmtermés java itt mutatkozik be, sok klassz, csak itt látható európai mozival együtt. A filmeket a rendezők is gyakran elkísérik, és mivel egy kis, családias hangulatú fesztiválról van szó, a filmek után lazán beszélgethetünk is velük. És minden este buli és koncert van!

10 hely, ahol ráhangolódhatsz a karácsonyra
10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top