Utazás

Palota a föld alatt: bejártuk a moszkvai metró grandiózus állomásait

A méltán híres moszkvai metróban jártunk, ahol a látvány bőségesen kárpótol a fülsüketítő zaj miatt elszenvedett akusztikai frusztrációkért – olyannyira, hogy szinte alig van olyan napszak, mikor ne lehetne egy idegenvezetővel megáldott turistacsoportot bámészkodva, fényképezkedve látni.

Mindig akad bámészkodó a Tyeatralnaja állomáson is, ami különböző életnagyságú bronzszobrokkal van tele. A népi hiedelem azt tartja, hogy jó szerencsét hoz a szobrok fogdosása, ezért a fényesre koptatott kutyaorr, a kakas, vagy egy lábfej úgy ragyog itt a föld alatt, mintha tényleg aranyból öntötték volna.

Nem csoda, hogy valóban idegenforgalmi látványosság a moszkvai metró: a megállók itt grandiózus méreteikkel kívülről is múzeumhoz hasonlítanak, belülről pedig végképp bálteremnek beillő állomásokat találhatunk. A részletekben is érdemes elmerülni, bár így végképp bejárhatatlan lesz a 365 km hosszú, összesen 251 megállóból álló történelmi alagút. A föld alatti csarnokokban palotákba illő anyaghasználatot találunk: mindent márvány borít, a csillárok, freskók, festett üvegablakok, mozaikok, szobrok igazi múzeumi kiállítás érzését keltik, egyedül a rohanó tömeg az, ami megtöri ezt a hangulatot, és emlékeztet bennünket, hogy valójában a metróban vagyunk.

Megnézem
Összes kép (30)

Az első vonalat 1935-ben adták át, majd folyamatosan bővítették. 1958-ban már 6 metróvonal műkdött, most összesen 14 van. Percenként járnak a szerelvények, tehát aki bámészkodni akar, könnyen elcsábulhat, hamar jön a következő, egy jegy ára pedig 36 rubel, azaz kevesebb, mint 150 forint, ami múzeumi belépőnek igazán szerény összeg – és a bérlet még olcsóbb.

A meghitt hangulathoz az is hozzájárul, hogy pár éve az összes reklámot kitiltották a megállókból, nincsenek óriásplakátok, de még kis reklámtáblák sem, így semmilyen vizuális szennyeződés nem türemkedik a látóterünkbe. Az állomások egy része nagydíjakat nyert világkiállításokon, nem meglepő, hogy a metrók „anyjának” is nevezik a moszkvait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top