Utazás

Burkinis nők miatt zárták le a medencéket

Arra hivatkozva, hogy nem tudják garantálni a fürdőzők biztonságát.

A franciaországi Grenoble városa a legnagyobb hőségben lezáratta a város két, önkormányzati fenntartású strandjának medencéit, mégpedig azért, mert két muszlim nő burkiniben ment be a vízbe. Az úszómesterek felszólították őket, hogy hagyják el a medencét, ők azonban nem voltak erre hajlandók.

Ahogy számos más francia városban, Grenoble-ban is tilos a burkini viselése. A medencéket arra hivatkozva záratták be, hogy nem tudják garantálni a fürdőzők biztonságát.

burkini medence grenoble

A vasárnapi tüntetés (Fotó: Facebook/Alliance Citoyenne de l’Agglomération Grenobloise)

Vasárnap egy civil szervezet tartott tüntetést az általuk diszkriminatívnak ítélt tilalom ellen: hét aktivista ment be egy medencébe burkiniben. Egy órán keresztül fürödtek, amiért később fejenként 35 euróra bírságolták őket.

A nyilvános medencékben a jelenlegi szabályozás szerint a férfiaknak úszónadrágot, míg a nőknek egyberészes  vagy kétrészes fürdőruhát kell viselniük. 

Bár Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim közössége, az ország 2011 óta tiltja az arcot, illetve a teljes testet takaró ruházat viselését.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top