nlc.hu
Utazás

Farkaslábnyomot találtak a Börzsönyben

Farkas járkál a Börzsönyben – fotó

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tette a hírt közzé, és egy fotót is mellékeltek hozzá.

A közleményükben azt írják, hogy a Börzsönyben a hiúzok mellett időről időre néhány kóborló farkas is felbukkan, és a nagyragadozók nyomainak megfigyelésére a tél a legmegfelelőbb időszak. A friss hóban időnként akár a turistaösvények mentén is találkozhatunk a börzsönyi tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő állatok nyomaival.

Azt is írják, hogy a fokozottan védett nagyragadozók jelenléte természetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív, hiszen elősegíti az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait. A faj védelme szempontjából kiemelt fontosságú feladat, hogy felmérjük előfordulásának pontos területeit.

Hogyan lehet felismerni?

A farkas nyomai leginkább egy nagyobb kutyáéra emlékeztetnek, azonban szakértő szemek számára egyértelműen megállapítható a különbség.

A farkas lábnyomai valamivel nagyobbak, elnyújtottabbak és hosszúkásabbak, mint a kutyáké. A kifejlett farkas mancsnyomainak hossza 10-13 cm, szélessége 7-9 cm között változik.

farkaslábnyom, Börzsöny

Farkaslábnyom a Börzsönyben

A nyomok vonala, úgynevezett csapa „zsinórozik”, azaz a mancsnyomok egy határozott vonal mentén helyezkednek el, határozottan egy irányba tartanak és céltudatosabbak. A kutya nyomai ennél szertelenebbek, gyakran kóborolnak, megfordulnak, illetve sosem távolodnak el jelentősen a turistautaktól, ahol a gazdájuk sétál.

Emellett a farkas nyomaiban a felső két ujjpárna és talppárna között jellegzetes X forma figyelhető meg, a mancsnyomok szimmetrikusak. – írják a közleményükben.

Forrás és fotó: Dunaipoly.hu

Kiemelt kép: PixaBay (a fotó csak illusztráció)

Még több hír vadállatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top