Utazás
Szponzorált tartalom

Pórul járt utasok – így tette tönkre a nyaralást a COVID-járvány

Aki az elmúlt másfél évben – különösen a COVID-járvány súlyosabb időszakaiban – saját szervezésében külföldre utazott, nagy kockázatot vállalt. Se szeri, se száma azoknak az eseteknek, amelyek azt bizonyították, hogy pandémiahelyzetben az önálló utazás könnyen rémálommá válhat, és ha nem áll a hátunk mögött egy profi utazásszervező, aki gyorsan reagál a felmerülő problémára, akkor szép élmények helyett ősz hajszálakkal gyarapodva érkezünk haza.

„Máltára akkor érkeztünk, amikor Magyarországon még nem volt kihirdetve a vészhelyzet. A hazautazás előtti éjjel azonban a légitársaság üzenetet küldött, hogy keresletcsökkenés miatt törölték a járatunkat – nyilván ez már a vészhelyzet hatása volt. A legközelebbi járat, amire átfoglalhattunk volna, majdnem három hét múlva indult. Végül egy másik légitársaságnál tudtunk jegyet foglalni néhány nap csúszással, de a hotelban közölték velünk, nem sokára bezárják az összes szállodát, és egyáltalán nem biztos, hogy lesz lakhatásunk a gép indulásáig. Végül egy Facebook-csoportban találtunk egy nagyon drága jegyet, amit másvalaki el akart adni, így tudtunk hazajutni.”

Másokat egy karibi hajóúton ért utol a kényszerű COVID-karantén, és hiába küldtek értük repülőgépet a tengerentúlra a magyar hatóságok, a fedélzetről nem szállhattak partra, így a nyaralás még hetekig elhúzódott egy súlyosan fertőzött óceánjárón, betegek és rémült útitársak között. A szigorú karantén-intézkedések miatt ráadásul a luxushajó kényelmét sem élvezhették a bajbajutott magyarok, mert a kapitány parancsára a szűk kabinban kellett egész nap tartózkodniuk.

Sokan csak azért nem kerültek ilyen rémes helyzetbe, mert el sem indulhattak a tervezett nyaralásukra a pandémia miatt, megint mások pedig a szokottnál jóval nagyobb stressz és nehézségek árán vághattak csak neki a régóta várt nyaralásnak. Egy internetes fórumon például egy várandós anyuka kért elkeseredetten segítséget, mert nem kapott sehol megbízható felvilágosítást arra, hogy az ő állapotában milyen útlemondási biztosítást köthetne arra az esetre, ha pozitív PCR-teszt miatt végül nem utazhat, vagy az orvosa tiltja el az utolsó pillanatban a repüléstől.

Ezekben az esetekben két dolog volt közös: a COVID-járvány miatt előállt extrém körülmények, valamint az, hogy mindegyik utazó saját maga szervezte az utazását.

Nagyobb biztonságban utazhatsz külföldre egy irodával

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke szerint a járvány sok mindenre megtanította az utazókat – többek között arra, hogy a biztonság, amit egy profi utazásszervező iroda nyújthat, mindennél fontosabb külföldön. Elmondása szerint „sok olyan ember bukkan fel mostanság az utazási irodákban, akik az elmúlt tíz évben nem utaztak szervezetten”, és a biztonság iránti igény az elmúlt években tapasztalható tendenciához képest is fokozottabban felértékeli az utazási irodák szerepét.

A külföldi út szervezését COVID idején jobb profi utazásszervezőkre bízni (fotó: Profimedia.hu)

A külföldi út szervezését COVID idején jobb profi utazásszervezőkre bízni (fotó: Profimedia.hu)

Még vár ránk egy hullám – hogyan utazzunk közben?

Bár a nyár ismét kegyes volt hozzánk, és számos utazási korlátozást feloldottak a forró hónapokra, a szakemberek előrejelzései szerint szinte biztos, hogy őszre újra felerősödik a pandémia, és ezzel együtt megint számítanunk kell bonyolult utazási feltételekre is. Az utazásról azonban nem kell lemondanunk így sem, csak éppen érdemes másként nekivágni a megtervezésnek, mint eddig: a legjobb, ha egy olyan utazásszervező irodát bízunk meg, amely jól ismeri a célországot és naprakész információkkal rendelkezik az aktuális COVID-szabályokkal kapcsolatban is. A MUISZ tagjainak sorában található irodák mindegyike ilyen: rutinjuk, kollégáik felkészültsége és a helyismeretük garanciát nyújt arra, hogy a legváratlanabb helyzetben is segítséget tudnak nyújtani nekünk az otthonunktól távol is.  

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top