nlc.hu
Utazás

Lángol az erdő a csernobili atomerőműnél

Lángol az erdő a csernobili atomerőműnél

A harcok miatt erdőtüzek pusztítanak Csernobilban, és az égés miatt radioaktív anyagok kerülnek a légkörbe.

Több mint tízezer hektár erdő áll lángokban a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zónában a térségben zajló harci cselekmények miatt – közölte Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az ombudsman közölte, hogy 31 tűzesetet jegyeztek fel.

A tüzek megfékezése és oltása lehetetlen, mivel az orosz csapatok elfoglalták a tiltott zónát. Az égés következtében radioaktív anyagok kerülnek a légkörbe, amelyeket a szél jelentős távolságokra visz el. Ez sugárzással fenyegeti Ukrajnát, Fehéroroszországot és az európai országokat

– fogalmazott.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a szeles és száraz időjárás miatt nő a tüzek intenzitása és területe. „A lángok a csernobili zóna területén található kiégett nukleáris fűtőelemek és nukleáris hulladékok tárolására szolgáló létesítményeket is elérhetik” – figyelmeztetett.

A csernobili atomerőmű a távolból

A csernobili atomerőmű (Fotó: Patrick Landmann/Getty Images)

A biztos ezért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó felszereléseket Ukrajnába.

„A katasztrofális következmények csak a terület orosz megszállásának azonnali megszüntetésével előzhetők meg. Ezért felszólítom a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést az Oroszországi Föderációra nehezedő nyomás fokozására az Ukrajna elleni katonai agresszió leállítása és a magas kockázatú zónák felszabadulása érdekében” – tette hozzá az ombudsman.

Az orosz erők február végén foglalták el a csernobili atomerőművet, és nem tudni, milyen a sugárzási szint, mivel a sugárzás ellenőrzésére szolgáló rendszerek nem működnek.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top