nlc.hu
Utazás

Drágulhat a jogosítvány a kata módosítása miatt

Nagyot drágulhat a jogosítvány ára a kata módosítása miatt

A kata módosítása miatt négyszeresére nő az autósoktatók adóterhe, így jóval többe kerülhet majd a jogosítvány megszerzése.
T betű egy tanulóvezető-autó tetején

Pénteken mintegy 200 T-betűs autó gyűlt össze a Hősök terén, így tiltakoztak az autósoktatók a kata szabályainak módosítása ellen.

Az ATV arról számolt be, hogy körülbelül 4000 autósoktató van Magyarországon, a háromnegyedük katásként autósiskolának számlázott eddig. Szeptember elsejétől azonban erre nem lesz lehetőségük, csupán az átalányadózásra. Ezzel viszont négyszeresére emelkedne az adóterhük.

Köves Szilárd, a tüntetés szervezője szerint ha ez így marad, akkor kénytelenek lesznek áthárítani a megnövekedett költségeiket, ami a jogsi árán is érződni fog: 30 százalékkal emelkedhet a vezetői engedély ára.

Ráadásul a jogosítvány megszerzése nem csak emiatt kerülhet majd jóval többe. Az oktatók korábban azt mondták, az autók fenntartása egyre költségesebb, ha pedig megszűnik a hatósági üzemanyagár, az soha nem látott drágulást hozhat a piacon. Egy B kategóriás jogosítvány ára most nagyjából 258 ezer és 300 ezer forint között mozog országrésztől függően. 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top