nlc.hu
Utazás

Életmentések a Balatonból

Menekíteni kellett az embereket a Balatonból, sokan kerültek bajba

Egy nap alatt 16 embert kellett kimenteni a "magyar tengerből".
vízirendőr

A vízirendőrök augusztus 19-én, a másodfokú viharjelzés ideje alatt 8 esetben 16 embert mentettek ki a tóból. A kora délutáni órákban érkező viharos szél ugyanis hirtelen korbácsolt hullámokat a Balatonon. Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízibicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások – számolt be a police.hu.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

  • Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top