nlc.hu
Utazás

Suhajda tragédiája: üzent a bírálóknak Pintér László

Visszaszólt a hegymászó szakújságíró azoknak, akik bírálják Suhajda Szilárdot

Pintér László szerint nem szabad ítélkezni megfelelő háttértudás nélkül.

Rengeteg elmélet látott napvilágot a magyar hegymászó eltűnése óta, hogy vajon mit hibázhatott Suhajda Szilárd. Pintér László, hegymászó szakújságíró – aki az eltűnt magyar hegymászó családjának a barátja, valamint az expedíció kommunikációs vezetője – világossá tette: először tájékozódniuk kellene azoknak, akik Suhajda Szilárdot vagy a serpákat támadják – írja a tenyek.hu.

Suhajda Szilárd,

Suhajda Szilárd a 2017-es expedíciója előtt – MTI Fotó: Mohai Balázs

Itt most nagyon-nagyon sok szakértő keletkezett az országban hirtelen” – jegyezte meg a hétfői Mokkában Pintér László, hozzátéve: az interneten véleményt formálók közül a legtöbbeknek nincs megfelelő háttértudásuk a helyzet értékeléséhez, ezért illő lenne tartózkodni az ítélkezéstől.

Rengetegen támadták azt a serpát, aki ugyan látta a rossz állapotban lévő Suhajda Szilárdot, mégsem segített. Pintér arra hívta fel a figyelmet, hogy a hegyi vezetőnek a saját, nagyon rossz állapotban lévő kliensét kellett támogatnia. Arra is kitért, hogy nem lehet mit kezdeni egy mozgásképtelen emberrel ott, ahol egy-egy lépés megtétele is percekig tarthat.

Sokan azért is bírálták Suhajda Szilárdot, hogy miért indult oxigénpalack nélkül, a szakértő szerint azonban ez növeli a mászás sportértékét: “Ez egy olimpiai bajnoki címmel felérő teljesítmény“.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top