nlc.hu
Utazás

Ezért lett nagy kedvenc Taormina a művészek körében

Nem véletlen, hogy a szicíliai kisváros, Taormina Goethe-t és a Fehér Lótusz készítőit is lenyűgözte

Érthető, hogy a Fehér Lótusz készítőit első pillantásra elvarázsolta a szicíliai kisváros Taormina, ahol a különféle mediterrán kultúrák összeérnek, és nem lehet betelni a természet szépségeivel. Szeptember első hetében mi is ellátogattunk a turisták közkedvelt helyére, sőt, a Four Seasons szállodaizgatójától is hoztunk némi információt, miért pont ez a luxushotel lett az HBO sorozat fő helyszíne.

Az utószezonos nyaralás több szempontból is áldásos tud lenni, főleg, ha egy olyan helyre látogatunk el, ami turistalátványosságnak számít. Idén Szicíliában töltöttem pár napot, miután véget ért a turistadömping. Cataniától pár kilométerre egy apró, de annál izgalmasabb helyre utaztam, nem messze a Fehér Lótusz második évadának egyik gyönyörű helyszínétől, Taorminától. 

Küklopsz haragja

Aci Trezzában, a tenger partján fekvő apró kisvárosban szálltunk meg, az utószezon első heteiben, amikor sok apartmanban már bezárták a zsalugátereket, elkezdték leszedni az utcai fényfüzéreket és a település érezhetően elcsendesedett.

A budapesti zsúfoltság után szemernyit sem hiányzott az embertömeg, esténként a főtér így is pezsgett, szieszta után kinyitottak a hangulatos vendéglők, bárok és fagylaltozók, nappal pedig át lehetett venni a helyiek komótos tempóját.

Aci Trezza és a Küklopsz szigetek

Aci Trezza / Küklopsz szigetek (Fotók: Farkas E. Lina)

Esténként tengerillatban vártuk, hogy kihozzák a grillezett calamárit, a kagylós spagettit vagy a nápolyi pizzát, miközben egyre vadabb hullámzás vette körbe Aci Trezza szikláit (Küklopsz-szigetek), amelyeket a legenda szerint a Galatea nimfába szerelmes Küklopsz hajította Akisz pásztorra.

A mitológiai történet szerint Akisz, Pán isten és Szümaithisz nimfa fia volt és szerelmes lett Galateába. Polüphémosz amikor meglátta a két fiatalt a tengerparton, dühében és féltékenységében egy sziklát dobott feléjük. Galatea ekkor a tengerbe menekült, de Akisz a kő alatt lelte halálát, és kifolyó vére folyóvá változott. Az olasszal kevert angolsággal beszélő taxisunk is azt mesélte, hogy ez Szicília egyetlen folyóvize, a Jaci keletkezésének története.

Agostino Carracci: Az istenek szerelme

Galatea és Akisz meneklüse Agostino Carracci: Az istenek szerelme c. freskóján, a római Farnese Palotában (Fotó: Eric VANDEVILLE/Gamma-Rapho a Getty Images-en keresztül)

A szigeten az egyik pillanatról a másikra feltámadó szél, a sötét felhőkből váratlanul előbukkanó verőfényes napsütés, a tenger szeszélyessége, és a vízből kimagasló kopár sziklák, amik több millió éve ott állnak és egyre fogynak, alakulnak a hullámveréstől, különleges atmoszférát teremtenek. Az embernek olyan érzése van, mintha tényleg az istenek hagyták volna hátra ezt a helyet. 

Szicília a különféle mediterrán civilizációk kereszteződésével, gazdag és változatos tájaival, az ország egyik legmisztikusabb kulturális háttereként szolgál.

A világ egyik leginspirálóbb helye

Mitológiai vonatkozásai és természeti szépségei régóta vonzzák a turistákat, a szállásunktól alig 30 kilométerre található a déli sziget egyik legszebb látnivalóját, a tényleg festői Taormina városa, ami mindig is a turisták egyik kedvenc helyének minősült, de mióta itt játszódott az HBO népszerű sorozata a Fehér Lótusz második évada, még inkább bekerült a köztudatba. 

Mike White sorozata, a Fehér Lótusz az első évad Hawaiin játszódott, a második viszont az öreg kontinens egy gyönyörű részére, a Földközi-tenger legnagyobb szigetére, Szicíliába repít, és zömében Taormián játszódik.

A városba egy meredek útvonalú sétával, autóval vagy kábeles felvonóval juthatunk fel. Mi az utóbbit választottunk, kényelmes, gyors, és fantasztikus panoráma nyílik odafentről.. Ha autóval érkeznél, jó ha tudod, hogy parkolóhelyet találni nagyon nehéz odafent, ezért érdemes a parton leparkolni  majd elballagni a felvonóhoz. A felvonó ára,: egyirányú 3€ a felnőtteknek, de vásárolhatunk napi jegyet is 10 euroért.

Mivel tényleg sokan szeretnék megnézni a híres sorozat helyszíneit, érdemes elkerülni a főszezonnal járó tömeget, már ha élvezni is szeretnéd a csodás látnivalóit, például a tengerpartjait.

Taormina

Séta a felvonóhoz / Kilátás Taorminából (Fotók: Farkas E. Lina)

A leghíresebbek a város alatt található kis öblök, melyek közül Isola Bella a leghíresebb az egyedülálló szépségével. A szárazfölddel kis földnyelv köti össze ezt a sziklás kis szigetet – az átjutás egyébként dagályban elég kalandos, hiszen a kis földnyelven két oldalról érkeznek a hullámok, amik messziről aprónak tűnnek, de minket nemes egyszerűséggel fejbúbtól beterítettek. Az apró szigeten egykori tulajdonosának, Lady Florence Trevelyan teraszos kertje és háza található.  Ha a tengeri élményekből kicsit besokalltunk, a kisvárosban is találunk bőven látnivalót, a szűk utcákban édes mediterrán házakat, épületeket, gusztusos szicíliai boltokat, éttermeket és pizzázókat. Az óvárostól nem messze találjuk a Taormina görög színházat, a teatro grecot, mely eredetileg valóban a görög időkből származik, ám a római korban felújították, átépítették a kor igényeinek megfelelően. Ez Szicília 2. legnagyobb szabadtéri színháza, Etnára nyíló kilátással, és ma is tartanak itt koncerteket, színi előadásoknak.

Isola Bella

Isola Bella szigetre vezető út (Fotók: Farkas E. Lina)

A híres görög színházat egyébként Csontváry is megfestette, és nem ő volt az egyetlen művész, akit megihletett Taormina szépsége, Goethe, Otto Geleng, D. H. Lawrence, Truman Capote, Guy de Maupassant is ódákat zengett a helyről.

Truman Capote például annyira élvezte a la dolce vita-t, hogy két évig a Grand Hotel Timeo-ban, és a Belmond Hotel, Taormina-ban szállt meg. D. H. Lawrence-t a Lady Chatterley szeretője megírására a szálloda teraszán inspirálódott, miután a kertben véletlenül találkozott Lady Florence Trevelyannel.

Goethet-t is rabul ejtette a látvány, ő ezt írta a görög színház panorámájáról:

Hála az égnek, mindaz, amit ma láttunk, már kellőképpen le lett írva… [Nem tudtunk] elszakadni napnyugta utánig. Hihetetlenül szép látvány volt nézni, ahogy ez a minden szempontból figyelemre méltó táj lassan elsüllyed a sötétségbe. Soha egyetlen más színház közönsége sem látott még ilyen látványt.

Színház

Teatro Greco, Taormina (Fotó: Getty Images)

Az Olasz utazás és a Római elégiák című művei és későbbi alkotásai is tanúskodnak arról, milyen meghatározó hatással volt rá az itáliai kalandozása. Szicília különleges szerepet töltött be ebben a tekintetben: Róma mellett ezt a szigetet tekintette utazása legfontosabb célpontjának és beteljesedésének, egy olyan szigetnek, ahol a római és a görög örökséget – főként az általuk hátrahagyott műemlékek révén – első kézből tapasztalhatta meg.

2022-ben hatalmas sikert aratott a Fehér Lótusz második évada, ami szintén Taorminában forgott. A San Domenico Palace, a Four Seasons Hotel a fő helyszínéül szolgált a szériának.

Bár nem ez Taormina fő látnivalója, mégis sokan vágynak rá, hogy megnézzék, hiszen a legtöbb jelenet a műtárgyakkal telepakolt szállodában játszódott. A Jón-tengerre néző domboldalon található épület egykor, a 14. században kolostor volt, és 1896 óta szállodaként fogadja a vendégeket. 2022-ben azonban a tévérajongók olyan sztárok szállásadójaként ismerhették meg, mint Jennifer Coolidge, Adam DiMarco, Tom Hollander, Aubrey Plaza és mások. Kollégánk Tóth Csaba a sorozat forgatása kapcsán járt a helyszínen, ahol sok izgalmas interjút készített a szereplőkkel, és a szálloda igazgatójával is sikerült beszélgetnie.

Jelenet a Fehér Lótuszból

A San Domenico Palace hotel és a Fehér Lótusz egyik jelenete (Fotók: Profimedia)

Ez az egyik legrégebbi szálloda Olaszországban.

– mesélte Csabának a szálloda igazgatója, a kedélyes hangulatú Lorenzo Maraviglia, aki többek között azt is elárulta, hogy az film forgatása kedvéért nem nagyon módosítottak a szálloda kinézetén: „Valószínűleg pont azért választották ezt a szállodát, mert tetszett neki, de az természetes, ha a forgatás miatt egy-két szobában minimálisan átrendezték a berendezéseket” – mondta. A film készítői több mint 30 különböző szállodát látogattak meg Dél-Franciaországtól Dél-Olaszországig, Mike White és kísérete pedig egyből beleszeretett a San Domenico Palace, Four Seasons Hoteljébe.  „Olyan helynek éreztem, ahol ihletet meríthettem, hogy valami szaftos dologgal rukkoljak elő’ – mondta korábban Mike a szállodáról.

A szállodaigazgató hozzátette, hogy a filmben látott baljóslatú szobrok, álarcok nem a díszlet darabjai voltak, hanem műalkotások, amelyekből összesen 220 darabjuk van, és mind a 14. századból való.  Az épület egyébkét nagy renováláson esett át, majdnem három évbe telt, mire az épületet a mai állapotára felújították.

Four Seasons, Taormina
Megnézem
Összes kép (8)

Bár nekem a hely természeti szépségei mellett, a szűkre szabott időmben eszembe se jutott megnézni a szállodát, sokakat vonzhat a kíváncsiság, hogy megnézzék belülről az épületet. Erre egyébként van is lehetőség, a bárba bárki betérhet egy italra, elfogyaszthat egy vacsorát, használhatja a fürdőt, és az egyéb létesítményeit anélkül, hogy maradni kellene. Az viszont nem cél, hogy turisztikai látványosságot csináljanak a hotelből.

„Nem az motivál minket, hogy az emberek eljöjjenek,körülnézzenek és távozzanak. Ez azért sem cél, mert aki itt egy szobát megfizet, egy bizonyos szintű privát szférát is igényel. Hogy mennyit kell fizetni? A szoba ára általában a szezontól függ, 800 eurós (306 ezer forint)induló árra lehet bérelni elő és utószezonban, míg a főszezonban 1.405 euró (400 ezer forint) az alapár” – magyarázta az igazgató, és az sem cél, hogy maradásra bírják különböző szolgáltatásokkal a vendégeket. 

„Taormina rendkívül gazdag látnivalókban, kikapcsolódási, kulturális lehetőségekben.. Tehát nem akarjuk túlzásba vinni a szállodán belül a programokat,  mert annyi minden van helyben, ott a Földközi-tenger, az éttermek, a város, ami annyira romantikus és aranyos.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.