Utazás

Palermo, ahova hazatér az ember

Amikor a barátnőm felhívott, hogy repülőjegyet foglal Palermóba, csak némán bólogattam. Aztán eltelt két hónap, és ott álltam a reptéren a hátizsákommal, hogy négy napra elhúzzak az országból. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy sorszerű találkozás lesz.

Bevallom, Palermóhoz és úgy en bloc Szicilíához én eddig kizárólag a maffiát kapcsoltam, de most nyilvánosan is megkövetem az ott élő embereket és magát a helyet is, mert a közelmúltban egy négynapos utazáson istenieket ettem, ittam, láttam és szagoltam arrafelé. Sőt rácsodálkoztam a reverendaboltra, ahol nagyon divatos ruhákat árulnak az úr szolgáinak, a szelektív hulladékgyűjtésre és az ezzel párhuzamosan az út szélére dobált szeméthalmokra, a látszólag kaotikus, de valójában rendszerszerűen működő közlekedésre és a déli sziesztára is. Úgyhogy fel is sorolok tíz dolgot, amitől Palermo kihagyhatatlan úti cél lesz vékonyabb pénztárcájú utazni vágyók számára is. 

1. Olcsón eljutsz oda

Két Nyíregyháza oda-visszából megvan a jegy, hála a bunkó, de jó árakkal operáló Michael O’Learynek. Ha fapadosban gondolkodik az ember – és miért ne gondolkodna abban –, akkor a Ryanair jön szóba, ők hetente kétszer repülik Palermót. Az út két óra, és teljesen korrekt időpontokban indul a gép, így nem kell hajnalban kelni, és éjszaka taxizni haza. A csütörtök-vasárnap ideális hosszú hétvégés lehetőség, négy nap pedig bőven elég, ha valakit nem az ottlét motivál elsősorban, hanem a turistalátványosságokat tekintené meg. (Bár csak úgy lenni sokkal jobb.)

Palermo repterét vonattal vagy busszal lehet elhagyni, a busz 10 euró oda-vissza, a vonat 12. Mindkettő gyakran indul, és 40-60 perc alatt van a belváros közepén. A vonatok tiszták, kulturáltak, legalábbis belülről.

Érkezés Palermo repterére (Fotó: Zimre Zsuzsa)

2. Remek szállások vannak remek áron (a miénk volt a kivétel)

Palermo nem szállodai szobákban tobzódik, hanem inkább apartmanokban, illetve bed and breakfast kombinációkban. Amit nem árt figyelembe venni, az az, hogy a házak keskenyek, és gyakran a második vagy a harmadik emeleten nyitnak apartmanokat, ahova fel is kell kutyagolni, illetve azt is érdemes mérlegelni, megéri-e a reggeli, mert viszonylag olcsón lehet reggelizőket találni bárhol. Mi például egy csilivili B&B-t találtunk, csodás fotókkal, jó értékelésekkel. Mi kell még nekünk, gondoltuk – aztán jött a feketeleves. Az apartman három szintből állt: a szuterénben volt az „étkező”, a földszinten az ágy – más itt nem is fért el –, az emeleten pedig a fürdőszoba, aminek a modernitás jegyében ajtaja nem volt, a tér optikai növelése okán pedig a falát is üvegre cserélték, úgyhogy az ágyból végig lehetett nézni, ahogy a másik fürdik, vagy, ne adj isten, a wc-n ül. A szépen kialakított szobára ablak már nem jutott, úgyhogy a lichthof felől próbálhattunk csak némi levegőt beengedni; a reggelinél a rántotta egy tojásból készült, a melegszendvics pedig hideg volt. Mindez négy napra fejenként 26 ezer forintba került, aminél jóval olcsóbb szállásokat is ki lehet fogni, de mi csak röhögtünk, mert kompenzált a város atmoszférája.

Rálátás a fürdőszobára (Fotó: Zimre Zsuzsa)

3. Nem ütnek le az első utcasarkon

Elég sok utazós blogban írtak arról, hogy óvatosnak kell lenni, és figyelni kell a tolvajokra, akik gyakran robogón érkezve lopják el a rutintalan turisták táskáját, de mi ilyesmivel szerencsére nem találkoztunk. A kis utcácskákban este nem igazán van közvilágítás, ami okozhat nehézséget, de sehol nem éreztük magunkat veszélyben – maximum a részeg angolokat kellett kerülgetni, akárcsak a Király utca környékén.

Belvárosi utca (Fotó: Zimre Zsuzsa)

4. Bankkártya welcome

Kártyát nagyjából mindenhol lehetett használni – rengeteg árus is szó nélkül rántotta elő a mobil olvasót –, de érdemes azért minimális készpénzzel is készülni. Főleg a kisebb kávézókban és egy-egy templomban nem lehetett kártyával fizetni.

5. Egész napra akad látnivaló

Én személy szerint egész nap képes lennék kávézókban ülni, és figyelni az embereket, bámulni a tengert, vagy kortyolgatni a campari-narancsomat (Garibaldiként ismerik, ha te is azt innál), de be kell látnom, mások többre vágynak ennél – és szerencsére Palermóban számos gyönyörű épület, templom és múzeum várja azokat, akik bírják az aktív nyaralást. Az arab kultúrával való keveredésnek köszönhetően a szicíliai templomok különösen izgalmasak a mi szemünknek: hosszan lehet bámulni a fantasztikus mozaikokat és az aranyozott, bizánci hatású ábrázolásokat.

Csodás templombelső (Fotó: Zimre Zsuzsa)

6. Ha kamasszal utazol, ő is élvezni fogja a túrát

Az nem meglepő, ha egy kamaszt nem érintenek meg a templomok vagy a múzeumok, de a palermói katakombák azért nekik is tetszeni fognak. Az igen furcsa látványosságot, egész pontosan halott embereket kínáló kiállítást három euróért lehet megtekinteni – de nem szabad elfelejteni a sziesztáról, egykor ugyanis bezár a bazár. A katakomba lakói mintegy nyolcezren vannak, és hosszú évszázadok óta nyugszanak itt; a férfiak, a nők, a gyerekek és a különböző szakmák űzői mind külön folyosókon kaptak helyet. A hely látványossága – már amennyiben egy holttestet annak tekintünk – egy kétéves kislány, Rosalia Lombardo, akit üvegkoporsójában lehet megtekinteni. A bebalzsamozott test ma is kiváló állapotban van.

Fotó: Zimre Zsuzsa

7. Palermo a street food Mekkája

Ha olcsón akarsz jót enni, akkor ez a te városod. Van itt minden a 2-2,5 eurós töltött rizsgolyótól (arancini) a csicseriborsólisztes lepényekig (panelle), melyekből 16 darab szintén 2-2,5 euróba kerül, és akkor még nem is beszéltünk ennek továbbgondolt változatáról, a panino con le panelléről, ami zsemlében tálalt lepényeket jelent. De kihagyhatatlan a pane con le milza is (borjúbelsőségek kis darabokra vágva, szendvicsbe töltve 2-3 euróért), kényesebb gyomrúaknak pedig ott van a cannolo, ami ropogós tészta és édes ricotta egyvelege, 1-2 euró/darab áron. És persze pizzázni is lehet, mindenféle verzióban – ha sokkolódni akarsz, létezik burgonyás is. Errefelé egyébként nagyon kedvelik a padlizsánt, mindenféle ételben rá lehet bukkanni.

Cannolo, ahogy helyben eszik (Fotó: Zimre Zsuzsa)

8. Remek piacok vannak

A városnak három nagy piaca van, és bármelyiket érdemes felkeresni, ha olyan gasztromániás vagy, mint jómagam, akinek vizuális orgazmust tud okozni a különféle csodás alapanyagok látványa. Gyönyörű gyümölcsök, zöldségek, halfélék várják a vásárlókat, és kifejezetten környezetbarát módon mindent összetekert papírba csomagolnak, az árak pedig egyáltalán nem vészesek – lehet sóhajtozni, hogy milyen olcsó a gránátalma, vagy hányféle paradicsom kelleti magát a pultokon. A halakat besózva vagy jégen árulják, és akik beszélik a nyelvet, remek beszélgetéseket is elcsíphetnek – az meg külön szerethető, hogy nem hatkor nyitnak és délben zárnak, hanem nyolc-kilenc körül indul be az élet. 

Halat valaki? (Fotó: Zimre Zsuzsa)

9. A kávé tényleg kávé

Műanyag széken, luxuskávézóban vagy trendi turistahelyen egyaránt remek kávét lehet inni. Nem tudom, hogy csinálják – nincsenek itt specialty kávézók, se menő baristák, mégis olyan a kávé, amilyennek lennie kell. A tejszínhabos kávét igazi tejszínnel kaptam, ahogy kell, és a cappucino is olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ráadásul teljesen korrekt árakon lehet hörpölni a feketét.

Klasszikus reggeli (Fotó: Zimre Zsuzsa)

10. Kedvesek, és minden tele van naranccsal meg pálmafákkal

Értékelem azokat, akiknek szezon végén is van kedvük mosolyogni, és nem kényszervigyorral a fejükön veszik fel a rendelést, hanem viccelődnek, kézzel-lábbal igyekeznek megérteni, mit szeretne a másik, és örömmel szolgálják ki. Nekem csak jó tapasztalataim voltak a helyiekkel, de ez persze érthető is: miért ne lennének boldogok, ha egyszer ott élnek a tenger mellett, folyton süt a nap, és gyerekkorukban narancsligetek mellett ballagnak a suliba? A pálmafák és a hatalmas fikuszok látványa megunhatatlan, a telefonom legalább húsz narancsfa képét őrzi, az éppen termő kaktuszokat pedig egyenesen sikongatva néztem.

Ami nálunk a bükk vagy a tölgy, az itt a datolyapálma (Fotó: Zimre Zsuzsa)

Ha ennyi nem győzött volna meg arról, hogy irány Szicília, akkor ez nem a te szigeted. De én mondom: nem érdemes kihagyni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top