nlc.hu
Utazás

A statisztikák alátámasztatják: még mindig a repülni a legbiztonságosabb

Hiába kezdődött vérfagyasztóan az idei év, repülni még mindig a legbiztonságosabb utazási forma

Az elmúlt hetek légi eseményei alaposan felkavarták a világot, a repülni azonban még mindig a legbiztonságosabb. El is áruljuk, miért.

Aggasztóan kezdődött a 2023-as év, legalábbis azok számára, akik félnek a repüléstől. Január 2-án a Japan Airlines járata ütközött a parti őrség egyik gépével, pár napra rá pedig az Alaska Airlines egyik repülőjének törzséből szakadt ki egy darab elképesztő magasságban. Nem csoda, hogy sokan megijedhettek a hírek hallatán és elment a kedvük a repüléstől, amelyet egyébként még mindig a közlekedés egyik legbiztonságosabb formájaként tartanak számon. Cikkünkben most elmagyarázzuk, hogy a borzasztó szerencsétlenségek ellenére miért nem kell tartanunk attól, hogy ezt a közlekedési eszközt válasszuk egy távolabbi úti cél eléréséhez.

Nem kell félnünk a repüléstől (Fotó: Getty Images)

Nem kell félnünk a repüléstől (Fotó: Getty Images)

Halálos katasztrófa az év második napján

Épp, hogy elkezdődött az év, amikor egy rémisztő hír söpört végig az egész világon. A Japan Airlines A350-es utasszállítója ugyanis január 2-án a tokiói Haneda repülőtéren összeütközött a parti őrség egyik gépével. Az A350-es az ütközés következtében azonnal kigyulladt. A balesetről készült felvételen jól látható, hogy a gép az aszfalton gurult, amikor egy nagy robbanás után hirtelen lángra kapott. A légiutas-kísérők profi munkájának köszönhetően sikerült evakuálni az utasszállító mind a 379 utasát, a kis gép hatfős személyzetéből azonban öten életüket vesztették. A baleset pontos okait a mai napig vizsgálják a hatóságok.

A baj nem jár egyedül

Alig ocsúdhattuk fel ebből a borzalmas szerencsétlenségből, máris egy újabb légi incidens rázta meg a világot. Január 5-én kényszerleszállást hajtott végre az Alaska Airlines Boeing 707 Max 9 típusú repülőgépe 35 perccel a felszállás után. A gép törzsének egy része 4876 méteres magasságban ugyanis hatalmas robajjal levált az utasszállító törzséből. A gép fedélzetén 177 utas és a személyzet tartózkodott, a balesetben szerencsére senki sem sérült meg, sőt a repülőgépből kiesett egyik iPhone is sértetlenül megúszta a balesetet. Végül a pilóta sikeresen letette ott a gépet, ahol korábban felszálltak, az Oregon állambeli Portlandben.

Ezeket a vérfagyasztó eseteket hallva jogosan feltehetnénk magunknak a kérdést, hogy hogyan lehet még mindig a repülés az utazás egyik legbiztonságosabb módja?!

Beszédes statisztikák

Mielőtt belebonyolódnánk bármilyen komolyabb értékezésbe, nézzük meg magát a statisztikákat. A kimutatások szerint az esélye annak, hogy repülés közben balesetet szenvedhetünk, egy az 1,2 millióhoz. Az, hogy mindez halálos kimenetelű lesz, egy a 11 millióhoz. Ehhez képest több mint kétszázezerszer nagyobb az esélye annak, hogy meghalunk egy autóbalesetben, átlagosan minden ötezredik autós utazáshoz társul egy halálos baleset.

Ha tovább kutatunk, a statisztikák azt is kimutatják, hogy

míg az utakon a tavalyi évben 20 640 ember vesztette életét az Európai Unióban, addig a légi közlekedésben a kisrepülőgépes balesetek mellett mindössze két nagyobb halálos baleset történt.

Mindkettő esetben légcsavaros gépek zuhantak le, belföldi járatokon. Ezek alapján elmondható, hogy 2023-ban rekordalacsony volt a halálos kimenetelű súlyos légi balesetek aránya.

Bár megnyugtató olvasni ezeket a statisztikákat, sokakat a számok nem nyugtatnak meg, ami teljesen érhető. A szakértők szerint ilyenkor érdemes megkeresni a félelmünk forrását, így könnyebb lesz leküzdenünk a szorongásunkat.

Félelem a turbulenciától

A turbulencia nem más, mint viharos széláramlatok, amelyek miatt a repülőgépek kissé megrázkódnak a magasban. Bár sokan ilyenkor aggódni kezdenek, semmi szükség rá. A gépeket ugyanis kifejezetten arra tervezték, hogy kezelni és minimalizálni tudják az ilyen eseteket. Ráadásul manapság a technológia segítségét használva a pilóták ki is kerülik azokat a területeket, ahol turbulenciára lehet számítani.

Értsük meg a működését

Bár a repülőgépek felépítésének megértése egy laikus számára nem könnyű, pár dolgot mégis érdemes tudnunk ahhoz, hogy igazán biztonságban érezzük magunkat. A repülőgépek ugyanúgy hétköznapi gépek, mint például egy autó vagy egy mosógép, és ugyanúgy furcsa hangokat is adhatnak ki magukból, mint bármelyik másik társuk.

Steril környezet

Ha valaki a betegségek gyors terjedésétől fél egy utasszállító esetében, erre is találtak már megoldást a tervezők. A gépbe ugyanis folyamatosan friss levegőt pumpálnak az utazás során – az utastér levegőjét hárompercenként frissítik –, az újrahasznosított levegőt pedig egy olyan speciális szűrőn nyomják át, amelyek eltávolítják a szennyeződések 99,9 százalékát, beleértve a baktériumokat és a vírusokat is. Ha ez még nem lenne elég óvintézkedés, a kabinokban általában a levegő fentről lefelé áramlik, elkerülve, hogy az kavarogni kezdjen az utastérben.

A tudás hatalom

Elsőre riasztó ötletnek tűnhet, de érdemes olyan műsorokat nézni, ahol múltbéli légi közlekedési eseményeket ismerhetünk meg. Ezek a műsorok abban segíthetnek, hogy megértsük, mennyit is fejlődött az iparág az elmúlt évtizedekben a baleseteknek köszönhetően.

Ne féljünk segítséget kérni

Ha kétségeink támadnak, bátran kérdezzünk a légiutas-kísérőktől. A repülőgép személyzetét arra képezték ki, hogy minden esetben segítséget tudjanak nyújtani az utasoknak, legyen szó akár egy apró szorongásról vagy egy komolyabb egészségügyi esemény kezeléséről.

A személyzet a mi biztonságunkért van a gépen (Fotó: Getty Images)

A személyzet a mi biztonságunkért van a gépen (Fotó: Getty Images)

Legyünk „finnyásak”

Segíthet a félelmünk leküzdésében az is, ha olyan helyet választunk magunknak a repülés idejére, ami a saját igényeinknek megfelelő. Ha valaki fél a magasságtól, annak érdemes a belső folyosóhoz közel ülnie, míg aki inkább szereti tudni, hogy mi zajlik körülötte, az válasszon ablak melletti ülést. Fontos tudni, hogy a repülőgép eleje kevésbé rázkódik, így aki a turbulenciáktól tart, vagy könnyebben megszédül, annak érdemes a gép elejébe foglalnia. Ha pénztárcánk engedi, válasszuk a business vagy első osztályokat, ha szeretnénk nyújtózni, mozogni is a gépen.

Figyelemelterelés

Vannak, akiknek sokat segíthet az is, ha valamivel elfoglalják magukat az egész repülés idejére. Legyen ez egy jó film, egy izgalmas podcast, telefonos játék vagy könyv. Bármi megteszi, a lényeg csak annyi, hogy elterelje a figyelmünket attól, ami éppen történik.

Bár nincsen pontos recept arra, hogyan lehet százszázalékosan leküzdeni a félelmünket a magasban való utazás során, a fenti praktikákat kipróbálva mindenki megtalálhatja magának a megfelelő módszert a kellemesebb utazási élmény eléréséhez. Ne feledjük, hogy csak egy életünk van, így kár lenne kihagyni azt a sok csodát, amit a világ tartogat számunkra. A legtöbbet azonban csak repülőre ülve érhetjük el…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top