nlc.hu
Utazás

Tippek az első szóló utazáshoz

Ezt az 5 tippet tartsd be, ha először utazol egyedül

Az egyedül utazás meghatározó és nagyon kifizetődő élmény lehet, ha el tudjuk engedni a paráinkat és jól csináljuk. Ehhez hoztunk 5 tippet.

Az Ízek, imák, szerelmek ugyan a 2010-es években már egyszer elindított egy szóló utazás-hullámot, most megint egyre népszerűbbé válik, hogy egy új kultúra felfedezésével egyidőben önmagadat is megismerd. Nagyon jó önismereti tréning ugyanis egyedül utazni valahová, ahogy az önreflexióra is egyszerre sokkal több időd nyílik. Ráadásul te vagy a felelős mindenért: te határozod meg, hogy mikor, mit csinálj, nem kell alkalmazkodnod senkihez és úgy szocializálódsz, ahogy az neked jól esik.

Ez viszont – mármint a tény, hogy tényleg mindenért te felelsz – kicsit rémisztővé is teheti a szóló utazást, ha egyelőre még nem próbáltad. Ha viszont kacérkodsz a gondolattal, és szeretnéd, hogy minden jól süljön el, akkor olvass tovább: hoztunk 5 tippet, amivel a minimumra csökkentheted az utazással kapcsolatos szorongásodat.

Kész a házi feladatod?

Az első szóló kirándulásodhoz érdemes egy turisták által frekventáltabb helyet választanod. Így a helyiek már felkészülten fogadnak majd, lesznek, akik beszélnek angolul, és szívesen segítenek majd, hiszen már megszokták, hogy turistákkal lépnek interakcióba. Ugyanakkor te is készülj fel: indulás előtt olvass utána a helyszínnek.

Mit érdemes megnézni, mi az, ami kihagyható? Vannak olyan részei a városnak, ahol nem biztonságos éjszaka kóricálni? Milyen általában ott az időjárás? Mikor zárnak a boltok? Hogy működik a tömegközlekedés?

 

Ezek olyan fontos infók, amikkel felszerelkezve sokkal magabiztosabban vághatsz neki az útnak. Emellett érdemes megtanulnod néhány szót és kifejezést is (mint a „jó napot”, „jó estét”, „köszönöm”), amit értékelni fognak a helyiek, és azonnal kedvesebben fordulnak majd feléd.   

Nem mindegy a szállás

Egy hotel vagy egy hostel azért lehet jó megoldás, mert ha hirtelen túl sok lesz a szóló utazás, és nincs kedved egyedül barangolni egy idegen városban, így is lesz mit csinálnod. Ráadásul a szálláson biztosan lesz lehetőség segítséget kérni a további terveid megszervezésében, és hozzácsapódhatsz más vakációzókhoz is. Egy all-inclusive komplexum vagy egy hostel ugyanis tökéletes hely arra, hogy új embereket ismerj meg.

Nyiss mások felé!

Az egyedül utazásnak az a szépsége, hogy hiába mész szólóban, egyáltalán nem leszel magányos. Mint előbb is említettük, már a szálláson is találkozhatsz új emberekkel, de a kiruccanásod alatt egy csomó helyivel is megismerkedhetsz.

Különösen velük ne félj szóba elegyedni, hiszen ők azok, akik sokkal jobban ismerik a környéket, annak történelmét és rejtett gyöngyszemeit, és biztosan kapsz tőlük pár izgalmas ajánlást. Ha pedig a többi vakációzóval barátkozol össze, az nemcsak ideiglenes társaságot jelenthet, hanem életre szóló barátságokat, jövendőbeli utazótársakat is!

Ízek, imák szerelmek

Fotó: Plan B Entertainment / Red Om Fi / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

A pénzzel csak okosan

Vannak dolgok, amiket az ember nem akar elhagyni külföldön. Az egyik ilyen az útlevél (amit mindig hagyj inkább a hotelben) és a pénz. Éppen ezért érdemes a szálláson hagyni némi készpénzt és bankkártyát is úgy, hogy a tárcádban mindig az adott napra megfelelő összeg legyen, és ha van rá lehetőséged, inkább a telefonoddal fizess. Ha ugyanis véletlenül elhagyod vagy ellopják a táskád, lesz tartalékod, és nem leszel olyan kilátástalan helyzetben.

Számíts mindenre

Jó, ha minden eshetőségre felkészülsz, különösen, ha egyedül mész egy idegen városba. Írj egy listát olyan elengedhetetlen apróságokról, amik mindenképpen legyenek nálad, amikor nekivágsz a városnézésnek (és ne felejtsd el ellenőrizni, hogy tényleg a táskádban vannak, mielőtt kilépsz az ajtón). Ilyen például a hordozható töltő, gyógyszer, sebtapasz, némi készpénz. Illetve jó ötlet lehet a legfontosabb útvonalakat a Google Mapsen letölteni a telefonodra, hogy offline is elérhetőek legyenek, ha kifogysz a mobilnetedből vagy nincs éppen térerő.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top