Kétségtelen, hogy az ünnepi időszak egyik nagy kedvence a bejgli, aminek sütésétől a háziasszonyok nagy része tart. Most elárulunk egy-két trükköt, amit, ha betartasz, akkor egészen biztos, hogy tökéletes lesz idén a bejglid.
Hogy ne repedjen szét, hogy legyen márványos?
- Nem szabad túlgyúrni a tésztát: gyors és minél kevesebb mozdulattal gyúrjuk össze az alapanyagokat, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez nem tesz jót a tésztának. Az sem mindegy, hogy készítjük el a tölteléket: ha meleg, túl cukros, túl lágy a töltelék, akkor könnyen kirepedhet a tészta sütés közben.
- Miután a kinyújtott tésztát megkentünk a töltelékkel, ne túl szorosan, de ne is túl lazán tekerjük fel. A bejglik térfogata nő a sütőben, ezért nem kell szorosnak lennie.
- A tésztát hajtsuk be a végeken, hogy ne folyjon ki a töltelék!
A nyers bejglirudakat ecsettel kenjük le 2 tojássárgájával és egy egész tojással, majd hűvös, száraz helyre tegyük pihentetni, míg meg nem szikkad rajta a tojás. Miután ez megtörtént, kenjük meg újra vékonyan tojásfehérjével, ezt is hagyjuk rászáradni. Így lesz szép márványos a bejgli.
Tipp: A legjobb, ha egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük a tojással lekent tésztát, úgy lesz a legszebb, de ha nincs ennyi időnk, akkor 15-30 perc is elég lehet.
Mielőtt sütőbe tesszük, szúrjunk le egészen a bejgli aljáig, így a sütés közben keletkező gőzök könnyedén távoznak, és nem feszítik szét a tésztát.
180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt sül meg a bejgli, de nem szabad túl forró sütőbe sem tenni, mert a külseje gyorsan megpirul.