nlc.hu
Baba
Mikor leszel már terhes? Attól függ…

Mikor leszel már terhes? Attól függ…

Nincs két egyforma ember, így nincs általános szabály sem arra, hogy mennyi időbe telik, mire sikerül teherbe esni. Több tényezőtől is függ a sikeres terhesség.

Ismerős az érzés, hogy tervezitek a babát, és már alig várod, hogy terhes legyél, aztán csak megjön a menstruációd, és csalódottabb vagy, mint valaha? Nem mindenkinek megy egyik napról a másikra a teherbeesés, sőt minden hetedik párnak csupán 6 cikluson túl, azaz 6 menstruáció után sikerül a terhesség.

A következő tényezők mind beleszólnak, hogy mikor jön a baba.

Életkor

Dr. Heather Bartos, a Texas Health Presbyterian Hospital Denton vezetője szerint azon nők 85 százalékának, akik a húszas-harmincas éveikben próbálnak megtermékenyülni, általában egy éven belül sikerül a terhesség. A negyvenes éveikben járó nőknél már hosszabb idő lehet a teherbeesés, ugyanis akár 6 hónap is kellhet egy jó minőségű, termékeny petesejthez.

Fogamzásgátlók

Természetesen itt a hormonalapú fogamzásgátlásra gondol a szakember, amely után vissza kell állnia a menstruációnak a rendes kerékvágásba. A tabletták esetében akár rögtön az abbahagyásuk után is van esély a terhességre, de általánosabb, hogy pár hónapot várni kell, hogy kitisztuljon a szervezet. A méhen belüli fogamzásgátló eszközöknél viszont 4-6 hónapra is szükség lehet, hogy készen álljon a nő teste a terhességre. A hormoninjekciók esetében pedig ez a várakozási idő 10 hónapra is nőhet.

terhesség termékenység tényezők

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Alkohol és dohányzás

A sok cigi bizony hatással van a termékenységre, sőt még korai klimaxhoz is vezethet. Egy kutatásban azt találták, hogy az aktív dohányos nők 14 százalékkal esélyesebben találkoztak termékenységi problémákkal, mint nem dohányzó társaik. Az alkohollal is az a helyzet, hogy ha mindennapos az életünkben, akkor megzavarhatja a petesejtek érését, de itt nyilván nem arra a fél pohár vörösborra kell gondolni, amit néha este megiszunk, hanem arra, amikor már nem múlhat el nap valamilyen alkoholos ital nélkül.

Súly

Sem a túl kevés, sem a túl sok kiló nincs jó hatással a termékenységre. Amikor túlsúlyos a nő, akkor több ösztrogént, míg ha sovány, akkor kevesebb ösztrogént termel a szervezete, és mindkettő felborítja a kiegyensúlyozott ovulációt.

 

Stressz

A Louisville Egyetem tanulmánya szerint azok a nők, akik nagyobb stressznek vannak kitéve, hiába ovulálnak, 40 százalékkal kisebb eséllyel termékenyülnek meg. Úgyhogy érdemes a relaxációt is felvenni a napi szokások közé, ha babát szeretnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top