Baba

Személyiségzavarokat okozhat a gyerekeknél a terhesség alatti stressz

Finn kutatók szerint a várandósság alatti stressz közel tíz százalékkal növeli a személyiségzavar kialakulásának kockázatát.

A várandósság alatti stressz közel tíz százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát – derült ki egy harminc évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.

terhesség kismama pocak

Képünk illusztráció (Fotó: iStock)

A British Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós anyát interjúvoltak meg havi rendszerességgel arról, hogy éltek-e át stresszt, és ha igen, kisebb vagy nagyobb mértékűt – írja a BBC hírportáljának híre alapján az MTI. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik pedig 1975-1976-ban születtek.

Amikor a gyerekek harmincévesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, amelynél kórházi kezelésre is szükség volt.

A tanulmány szerzői szerint ez azt bizonyítja, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre nézve. Azok, akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint azok, akiket nem ért stressz magzatként. Az anyákat sújtó stressz különféle személyiségzavarokat, köztük párkapcsolati, szociális, illetve lelki problémákat is előidézhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top