nlc.hu
Baba

A világ legnagyobb újszülöttjei

10 kiló és 75 centi volt világ legnagyobb újszülöttje

Íme a világ 5 legnagyobb újszülöttje! Van köztük, akinek a szülei is óriások voltak, más egy genetikai rendellenesség következtében nőtt hatalmasra az anyaméhben.

Egy átlagos újszülött 48-54 centiméter körüli hosszúsággal és 3-3.8 kiló körüli súllyal látja meg a napvilágot. A most következő babák azonban a legkevésbé sem voltak átlagosak.

Anna és Martin van Buren Bates kisfia

Az 1846-ban született, kanadai Anna Haining Bates a maga 241 centiméterével minden idők harmadik ismert legmagasabb nője volt. Későbbi férjével, a 236 centiméter magas Martin van Buren Batesszel egy cirkuszi előadáson ismerkedett meg. A nő szintén csatlakozott a cirkuszhoz, majd a pár 1871-ben házasságot kötöttek. A maguk korában valódi szenzációnak számítottak és máig ők tartják a világ valaha élt legmagasabb házaspárjának rekordját. Első gyermekük, egy 8.16 kilogrammos kislány 1872-ben, a születése közben meghalt. Anna hat évvel később újra teherbe esett és 1879 január 19-én, ohiói otthonukban világra hozta kisfiát, aki 10.8 kilós súllyal és 71 centis hosszúsággal született, sajnos azonban mindössze 11 órát élt. Nevet ugyan nem kapott, csupán Babe-ként emlegetik, azonban a Guinness Rekordok Könyve máig is őt tartja számon a valaha volt legnagyobb újszülöttjeként.

Anna Bates

Anna Bates egy átlagos méretű kisgyerekkel (Fotó: Wikipedia)

„71 centiméter volt, 10 kiló és minden tekintetben tökéletes. Úgy nézett ki, mint egy átlagos 6 hónapos csecsemő” – írta a kisfiúról egy visszaemlékezésében Martin van Buren Bates. 

Carmelina Fedele kisfia

Hasonlóan nagy, több mint 10.2 kilós súlyú babát szült egy Carmelina Fedele nevű nő 1955-ben Olaszországban. Az ő történetük a múlt homályába vész, annyi tudni róluk mindössze, hogy a csöppség kisfiú volt, és életben maradt. A Guinness Rekordok könyve szerint ő a világ valaha született második legnagyobb csecsemője.

Christina Samane kisfia, Sithandivene

A dél-afrikai Christina Samane 1982 májusában szintén egy 10.2 kilogrammos újszülöttnek adott életet, aki a Sithandivene, vagyis az Isten áldása nevet kapta. A babát császármetszéssel segítették világra a Sipeto Kórház orvosai. A baba végül hivatalosan nem kerülhetett be a Guinness Rekordok könyvébe, mert kiderült, hogy a Weaver-szindróma nevű genetikai rendellenesség következtében nőtt ilyen hatalmasra az anyaméhben.

Ani and Muhammad Risuddin kisfia, Akbar

Egy 41 éves indonéz nő, Ani Risuddin kisfiát, Akbart szintén császármetszéssel segítették világra 2009-ben. A csecsemő 8.7 kilóval és 62 centivel született. Az egyébként egészséges baba a szakemberek szerint az édesanyja cukorbetegségéből származó túlzott glükóztermelés következtében lett ilyen hatalmas. A pár másik két gyermeke is nagy súllyal született, ám öccsük méreteit meg sem közelítették. 

Akbar Risnuddin

Akbar Risnuddin (Fotó: DISTRICT GENERAL / ABDUL MANAN DISTRICT GENERAL / AFP)

Tatyana Khalina kislánya, Nadia

A szibériai Tatyana Khalina 2007 szeptemberében szülte meg 12. gyermekét, Nadiát, aki 7.75 kilogrammos súllyal érkezett. A 43 éves nő és férje szinte sokkot kaptak, amikor szembesültek kislányuk méreteivel, még úgy is, hogy az előző gyermekeik is egytől egyig 5 kiló körüli súllyal jöttek a világra. Az anya egy riportban elárulta, mivel szerény körülmények között élnek, semmilyen speciális ételt nem fogyasztott a terhessége alatt, leginkább krumplit, tésztát és paradicsomot evett.

Még több rekord

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top