Család

Az Ausztriában dolgozó magyarok gyerekein spórolna az osztrák kormány

Egy tervezet szerint lefaragnának a külföldre fizetett családi pótlék összegéből. A most Magyarországra érkező összesen 80 millió euró könnyen 32-vel csökkenhet.

Az új osztrák kormány, az ÖVP–FPÖ-páros egyik első döntése, hogy átalakítják a családtámogatási rendszert, és ezzel jelentősen lefaragnának a külföldre kifizetett több tízmilliós eurós kiadásokból – írja az Index.

Ha a tervezetet elfogadják, az csaknem 40 ezer magyar gyereket érint. Ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriában bejelentve, és ott fizetik a járulékokat.

Osztrák lapok cikkei szerint a Sebastian Kurz vezette kormány azt tervezi, hogy új módszerrel számolják ki a családi pótlék összegét a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekek után. Ausztria 2016-ban 132 ezer gyerek után 273 millió eurót fizetett ki így, ebből 114 milliót szeretnének megspórolni.

Az egyik térképből az is kiderül, hogy az intézkedésnek Magyarország lesz a legnagyobb vesztese: a 273 millióból ugyanis 80 millió euró hozzánk érkezett. Ha minden országot egyformán érintene a csökkenés, akkor a magyarokon 32-33 millió eurót spórolna Bécs.

Az új kormány családügyi minisztere korábban arról beszélt: nem tartható fenn, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top