Család

15 feleség, 62 luxusautó, nyomorba taszított, betegeskedő nép – Ilyen az élet III. Mswati király Szváziföldjén

Hol volt, hol nem volt… Na, ez nem egy ilyen királyi sztori lesz. Ismerjétek meg III. Mswatit, Szváziföld királyát, aki 18 évesen került a trónra, és 15 felesége van.

A legfiatalabb király lett Földön

Mswati 1968. április 19-én született, vagyis éppen mostanság ünnepelte az 52. születésnapját. Apjának, II. Sobhuzunak hatvan fiúgyermeket szültek feleségei, közülük volt az egyik Mswatit. Amikor az idős király 1982-ben meghalt, ő még csak 14 esztendős volt, így régens irányította az országot Mswatit helyett, ez pedig igencsak rosszat tett az egyébként sem virágzó Szváziföldnek. Ráadásul a több mint hatvan gyermeknek köszönhetően családon belül is megindultak a hatalmi harcok. Azért, hogy ezeket elfojtsák, a férfit 18. születésnapja után 6 nappal, 1986. április 25-én megkoronázták, s III. Mswati néven Szváziföld királya lett. A koronázást követő órákban megtartotta első esküvőjét is.

Ismerjétek meg III. Mswatit szváziföldi királyát, aki 18 évesen került a trónra, és 15 felesége van

III. Mswati király a hagyományos szváziföldi Umhlanga Fesztiválon. A táncos felvonuláson választja ki az uralkodó új ágyasait a fiatal lányok közül (Fotó: Ihsaan Haffejee/Anadolu Agency/Getty Images)

Mswati fiatalkorát a bizonytalanság jellemezte, így nem csoda, hogy uralkodása első hónapjait azzal töltötte, hogy megszilárdítsa saját helyét. Ennek érdekében feloszlatta az ország legerősebb politikai befolyással bíró testületet, vagyis azt a régenstanácsot, akik az országot vezették 1982 óta. Kinevezte a miniszterelnököt, és saját ízlésére alakította a kormányt. A tizennyolc éves király ekkor a legifjabb uralkodó volt Földön. Ezt a címet egyébként 2006-ban Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni király „vette” tőle át.

Kisokos

Szváziföld a legkisebb dél-afrikai állam, a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között helyezkedik el. Területe kb. ötöde Magyarországénak. A 2017-es népszámlálás szerint a lakosság: 1,3 millió fő volt, ez mára becslések szerint alig 1,1 millió. Magyar állampolgároknak turistacélú látogatás esetén nem kell vízum a Szváziföldre való belépéshez. A közbiztonság viszonylag jónak számít, de legalábbis jobbnak, mint a Dél-afrikai Köztársaságban. De a fővárosban éjszaka nem ajánlatos az utcán járkálni. A turisták többnyire nem is ide, hanem az országban található Ezulwini-völgybe mennek, ahol a szafaritúrára lehet menni.

Egy mesében általában arról olvasunk, hogy a királynak volt egy felesége, és egy, vagy három leánya, hogy aztán azok kezét a legnemesebb, leghősiesebb kérőnek adja oda. Ahogyan említettem, Mswati életéből nem fognak meséket írni a gyerekeknek. Neki jelenleg tizenöt felesége van, akik egyes jelentések szerint huszonhárom, más beszámolók szerint eddig harmincöt gyermeket szültek a királynak. Első két nejét a a nemzeti tanács választotta ki számára. A későbbiekben csak akkor vehette el további asszonyait hivatalosan, ha azok bizonyítottan gyermeket vártak, vagyis képesek voltak utódot szülni az országnak és a királynak. Amíg teherbe nem estek, csak a „király ágyasa” jelző járt nekik.

Ismerjétek meg III. Mswatit szváziföldi királyát, aki 18 évesen került a trónra, és 15 felesége van

Fiatal lányok táncolnak a szváziföldi Umhlangán, ahol az uralkodó hagyományosan kiválasztja új ágyasait (Fotó: Jürgen Bätz/picture alliance via Getty Images)

Luxusautók kontra nyomorban élő, AIDS-fertőzött lakosság

A „fényűző” király. Így szokták hívni külföldi cikkekben. Gyakran hozzák fel ellene, hogy luxus életvitelt folytat, miközben a szváziak nyomorban élnek. Egy 2014-es adat szerint a szvázi parlament, amit egyébként ő nevez ki, évi 61 millió dollárt különített el a királyi család kiadásaira. Ez nem tűnik soknak, de ha mellétesszük, hogy ezzel egy időben a szvázi lakosság 63 százaléka a jelentések szerint kevesebb, mint napi 1,2 dollárból élt, akkor már más a viszonyításunk.  Ez mondjuk a királyt a legkevésbé sem érdekli.

Garázsában és kikötőjében található egy értékes hajó, 62 luxusautó, amelyek fényképezését törvényben betiltotta. De két privát repülőgépe is van. Mindezt megteheti, mivel Szváziföld nem alkotmányos monarchia, hanem tényleges királyság, övé a hatalom, a tízfős kormányt, ahogyan a miniszterelnököt is, ő nevezi ki.  A fényűző házak – amiket a parlament szerint nem lehet palotáknak nevezni –, a luxus életmód, a feleségek külföldi shoppingolásai 2008-ban az utcára „vitték” a szváziakat, így próbáltak meg tiltakozni az esztelen költekezés, valamint az ellen, hogy a király és a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy lejjebb szorítsák az AIDS-fertőzöttek számát a világon. Itt ugyanis a legmagasabb az arányuk (31 százalék) a világon.

A gazdasági botrányokon túl a magánéletével is feltűnést kelt a király. Persze ez nem olyan nehéz, ha valakinek tizenöt neje van. Egyikük, a tizenkettes számú asszony, nem volt annyira boldog ebben a házasságban, mint azt kifelé mutatták, és 2010-ben az igazságügy-miniszterrel lépett félre. A feleséget, aki egykor szépségkirálynő volt, a helyi, erősen kormánypárti lap szerint a király kitette a házból, s kiadta útját. A minisztert pedig leváltotta.

Ismerjétek meg III. Mswatit szváziföldi királyát, aki 18 évesen került a trónra, és 15 felesége van
Megnézem
Összes kép (6)

Ellenzék nincs, Rolls-Royce van

Az egész történetet a gazdasági mélyrepüléstől a fájdalmas egészségügyi adatokon át a magánéleti botrányokig körbelengi az az autokratikus irányítás, ami az országra jellemző. Bár  2001-ben III. Mswati létrehozott egy bizottságot, mely az új alkotmány előkészítéséért volt felelős, hogy csillapítsa az ország demokratizálását követelő hangokat, az egész egy látszatintézkedés volt. Amikor ugyanis az alkotmány végre elkészült, az annyira volt demokratikus, hogy betiltotta az ellenzéki pártokat. A tiltakozásoknak köszönhetően 2006-ban ezt a részt törölték az ország alkotmányából, de ettől függetlenül a tejhatalmú király ignorálja az ellenzékiek létezését. A TimesLive 2019 végén arról írt, hogy az ország egészségügyi rendszere összeomlott, a felsőoktatási intézmények pedig inkább bezártak, mert a rezsim nem fedezte tovább a tankönyvek árát és a tandíjakat, ahogyan a kollégiumokat sem, ez pedig a hallgatók között „nyugtalanságot” indított el. Ezzel egy időben a lap szerint 19 új Rolls-Royce állhatott be a királyi család házainak garázsába.

Hogyan nevezzelek?

Szváziföld 1968-ban vívta ki függetlenségét, és szakadt el Nagy-Britanniától. Hivatalosan azonban már nem is hívhatjuk Szváziföldnek, mivel a függetlenségének 50. évfordulóján, III. Mswati megváltoztatta az ország nevét. Visszavették a történelmi eSwatini nevet.

Nos, így él III. Mswati, aki szülinapot és koronázást is ünnepel áprilisban. Ám nem idén. Egyes hírek szerint a királyt légzési nehézséggel szállították kórházba április 13-án. Még március végén találkozott tajvani katonákkal, akik közül kettő koronavírussal került kórházba. Bár ezeket a riportokat a kormánypárti, erősen irányított média „fake news” állításnak minősítette…

Ezek is érdekelhetnek, ha különös emberekről olvasnál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top