nlc.hu
Család

Látogassunk rokonokat karácsonykor vagy ne?

Rokonozni vagy nem rokonozni karácsonykor: az itt a kérdés

Vártuk a nagy bejelentést, hogy most megtudjuk, mehetnek-e a családi bulik karácsonykor vagy mindenki üljön otthon a legszűkebb körben, de sajnos nem kaptunk válaszokat, úgyhogy magunknak kell kilogikázni, mihez kezdjünk a karácsonyi vendégjárással.

Manapság nehéz központi, normális útmutatáshoz jutni, mintha kissé döntésképtelenek lennének azok, akiknek az a feladatuk, hogy az ilyen nagy kérdésekben döntéseket hozzanak, mint ez a járványos dolog. Sebaj, már nagyon okosak lettünk tavasz óta, minden szempontot figyelembe veszünk és felelősségteljes döntést fogunk hozni a karácsonyi ünnepségekről is a családunk érdekében. A szempontok átgondolásában tudunk segíteni, de helyesen dönteni mindenkinek egyénileg kell.

Karácsonyozni nem kell félnetek jó lesz?

Már november eleje óta azon pörög minden második ember, hogy mégis mihez kezdjen az idei karácsonyon, hívja meg a mamát és papát, jöjjenek az unokatesók vagy ők már nem férnek bele a tízfős keretbe? Egyáltalán: lesz most tízfős keret, vagy még az is veszélyes és ne nyírjuk ki egymást a családtagokkal a karácsonyi szeretet szellemében inkább? Nehéz döntések ezek, főleg, ha idősek is szerepelnek a képletben. Szeretnénk normálisan, a nagy családdal karácsonyozni, de közben nem akarjuk szanaszét fertőzni egymást, hogy aztán csak a baj legyen belőle, és a következő karácsonykor ne vendégségbe, hanem temetésekre járjunk.

Mivel a nagy hétfői bejelentésből semmi újat nem tudtunk meg, csak azt, hogy marad minden korlátozás a jelenlegi formájában és majd december 21-én megmondják, mit csináljunk 24-én, ezért kénytelenek vagyunk a saját kútfőnkből dönteni.

Teljesen életszerűtlen azt gondolni, hogy 21-én elég bejelenteni a 24-i szabályokat, legalábbis ha valaki már szervezett családi karácsonyt életében egyszer, akkor tudja, hogy legkésőbb december elején el kell kezdeni hozzá a bevásárlást, menütervezést és a logisztikai kérdések felgöngyölítését, mint például ki hozza el a nagyit a halászlével, hány órára érkeznek Pityu bácsiék vagy hol fog aludni a Kaposvárról érkező nagynéni.

Most ebben a különleges helyzetben különösen sok a gondolkodni való, mert van ez a tízfős szabály, ráadásul este nyolcra haza kell érnie mindenkinek, ha ehhez tartjuk magunkat, akkor bizony korábban kell kezdődjön a szenteste, már délben meg kell érkezzen a Jézuska, ami azt jelenti, hogy a nagyi legyen ott délelőtt tízre, és anyának hajnali hatkor kell felkelnie 24-én, hogy minden kész legyen időben, mert különben kifutunk az időből.

Menjünk rokonlátogatóba karácsonykor?

A karácsonyi vendségről önállóan kell felelős döntést hoznunk (Kép: Getty Images)

Számolgatjuk, hogyan leszünk tíz fő alatt, hogy ki maradjon ki a családi karácsonyból – vagy rendezzünk több vendégséget? Vállaljuk, hogy őrület van mind a három napon, és nem szabadulunk a konyhából egész karácsony alatt, holott csak arra vágynánk, hogy elheverjünk a kanapén egy doboz szaloncukorral az ölünkben és megnézzük újra – mint az utóbbi 20 évben minden karácsonykor –, hogyan menekül meg Kevin a slamasztikából. Ha pedig nem hozzánk jön vendégségbe a család apraja-nagyja, akkor azt kell alaposan megszervezni, hogy melyik rokonnál, mikor és mennyi ideig maradhatunk. Nem egyszerű feladat ez, és egyáltalán nem oldható meg az egyenlet három nap alatt annak fényében, hogy 21-én milyen plusz korlátozás vagy lazítás lesz az újabb nagy bejelentésben.

Külföldön hogy karácsonyoznak?

Az online karácsonyozás jó ötlet, a legbiztonságosabb megoldás egyértelműen az, ha a család a számítógépeken keresztül csatlakozik csupán egymáshoz. De az is érthető, hogy ettől idegenkedik a többség, ezért azt kutatja, hogy milyen módon oldják meg a karácsonyt a környező országokban, hogy azt kövesse. Ez logikus is lenne, hogy segítségül hívjuk a más országokban hozott rendeleteket, csak az a gond, hogy Ausztriában, Csehországban vagy Romániában – hogy tényleg közeli példáknál maradjunk – már sokkal előbb felébredtek a rendeletekkel, szigorításokkal, és szeptember óta igyekeznek minden erővel visszaszorítani a járványt, ezért karácsonykor nem lesznek olyan nagy gondban a számokkal, halálesetekkel vagy épp az egészségügy leterheltségével, mint mi.

Ezek alapján tehát az, hogy Ausztriában lazítanak a szigorú intézkedéseken pont ettől a héttől kezdve, az nem jelent ránk nézve semmit, ugyanis ott, a hanyatló nyugaton már november elején olyan korlátozásokat vezettek be, amitől a fülük a kettéállt, cserébe viszont visszaszorult annyira az esetszám, hogy nyugodtabban ugorhatnak neki a családi karácsonyozásnak. Egy Ausztriában élő ismerősöm a mai osztrák hírek alapján ezt írta:

„Most reggel 6 és este 20 óra között nem egy háztartásban élő hat felnőtt és hat gyerek találkozhat.

Az ünnepre ezen lazítani fognak, de egészen idáig, három hétre totál nem mehettél barátokhoz, senkihez.

Csak tegnap nyitottak ki a nem élelmiszerüzletek is, három hétig minden zárva volt. Most tömegtesztelés is megy éppen nálunk, hogy ha valaki pozitív, ne fertőzze végig a családot karácsonykor. Minden településen van ingyenes tesztközpont önkéntes alapon, és ha a gyorsteszted pozitív, akkor mindjárt csinálnak PCR-tesztet. Mi kis település vagyunk, de itt is van.”

Ugyanígy áll a helyzet Csehországban vagy Romániában is, ahol már októberben bezárták az általános iskolákat és azóta a maszkot is kötelező viselni mindenhol, a szigorítások pedig olyan mértékűek voltak minden szinten már ősz óta, hogy most már van alapjuk arra, hogy karácsonykor lazítsanak. Nekünk azonban nincs. A magyaroknak emelkedő esetszámokkal és roskadozó egészségüggyel kell még mindig szembenézni, úgyhogy ezek figyelembevételével kell meghozni a felelős döntést a karácsonnyal kapcsolatban. Nem várhatjuk, hogy fentről mondják meg majd, mi a jó nekünk. Nem azt tartják ugyanis szem előtt, hogy mi szolgálja a mi javunkat. Okosan, felnőtt módjára kell nekünk kigondolni azt, hogyan tudunk a legkisebb károkkal kikeveredni a karácsonyi őrületből, és lehetőleg nem rendezni hatalmas vendégségeket, hogy jövőre is maradjanak élő családtagjaink, akikkel karácsonyozhatunk.

Milyen sütit sütsz karácsonykor?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top