nlc.hu
Család

Négygyermekes család kilakoltatása

Elárverezték egy négygyerekes család házát, a polgármesteré lesz az ingatlan

Saját választópolgárai házára licitált egyedüliként a polgármester

Egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, és haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására.

A polgármester nem hajlandó az ügyben nyilatkozni, de a falubeliek, akikkel a 24.hu újságírói tudtak beszélni, szívtelennek és embertelennek nevezték a polgármester hozzáállását az ügyhöz.

A család egy régi sváb parasztházban lakik, de már csak rövid ideig, utána a polgármesteré lesz az ingatlan. A házat még 2007-ben vette Berki Mónika és akkori férje a korábbi német tulajdonosoktól. Az adásvételhez svájci frank alapú devizahitelt vettek fel. Először 11 ezer forint volt a havi törlesztőjük, ami a hitelválság idején felszökött 40 ezer forintra, ami már gondot okozott nekik, főleg, hogy pár év után el is váltak.

Az árverési jegyzőkönyv szerint összesen tízmillió forintos tartozás gyülemlett fel (ebben a vízdíjtartozások mellett a volt férj által felvett egyéb hitelek is benne vannak, illetve a 2,3 millió forintos gyerektartási díj, amit nem fizetett meg Mónikának).

Mónika tíz éve új férjével, Lugosi Györggyel él a házban, és közösen nevelnek négy gyereket, közülük kettő még kiskorú. Háromszor húsz napra hirdették meg az ingatlant online licitre, ha senki sem jelentkezett volna, akkor lehetett volna valami esély rá, hogy volt férje tartozásait átvállalva visszafizetgessék az adósságokat, és megmaradjanak a házban.

Mónikáék először megkönnyebbülve vették tudomásul, hogy az első szakaszban senki sem licitált, ám kiderült, korai volt az öröm: mindössze két és fél perccel a határidő lejárta előtt valaki a kikiáltási árnak megfelelő 3 millió forintos ajánlatot tett. Brunner Imre, a polgármester volt az.

A családnak az árverés végétől számított 30 napon belül el kell hagyniuk a házukat, azaz – a végrehajtó tájékoztatója szerint – augusztus végéig. A polgármester semmi segítségre nem volt hajlandó.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere,  Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint nem tiltja ezt jogszabály, de etikailag megkérdőjelezhető, ha egy polgármester saját településén vevőként részt vesz egy ingatlan-végrehajtási eljárásban. Különösen furcsának tartja, hogy egy ilyen kis településen történt mindez, ahol mindenki ismer mindenkit.

Nemrég a XV. kerületben volt kilakoltatási botrány: egy édesanya és gyermeke vált otthontalanná Cserdiné Németh Angéla polgármester döntése miatt, aki annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudta volna a tartozását. Az eset kapcsán a rendőrség szokatlan nagy erőszakkal lépett fel a kilakoltatást testükkel megakadályozó civilek ellen.

lakatlan ház

Elárverezték egy négygyerekes család házát, a polgármesteré lesz az ingatlan (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top