nlc.hu
Család

199 tagú család egyetlen házban

Egy fedél alatt él egy indiai család 199 tagja

Nem egyszerű feladat egyben tartani a családot, de mindenki kiveszi a részét a munkákból.

India északkeleti részén fekvő Mizoram államban található Baktawng faluban él a világ legnagyobb családja. Egy fedél alatt – egyetlen (mintegy 100 szobás) óriási épületben – lakik mind a 199 családtag.

Ebben a lila színű házban él a 199 fős család - Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube - videó

Ebben a lila színű házban él a 199 fős család – Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube – videó

A 2021-ben elhunyt Ziona Csana volt a családfő, a férfinek akkor 38 felesége, 89 gyermeke és 36 unokája volt. 76 éves korában halt meg magas vérnyomás és a cukorbetegség okozta szövődmények miatt, de a családja továbbra is együtt él a Baktawng dombjaira épült lenyűgöző lakókomplexumban. Néhány gyermeke ugyan már megnősült, így a családtagok száma jelenleg 199. Mindannyian naponta kétszer összegyűlnek az otthonuk nagytermében a közös étkezésre. Ez a jelenet pedig inkább hasonlít egy menza-étkezésre, mint egy meghitt, családi falatozásra. A családtagok mindent felosztanak egymás között, legyen szó a napi munkától a főzésen át a pénzkeresésig. Ugyan mindannyian tovább szeretnék vinni az elhunyt családfő örökségét, a világ legnagyobb családja számára azonban a dolgok megváltoztak.

Ziona Csana  (sárga ingen) és a gigacsaládja - Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube - videó

Ziona Csana  (sárga ingben) és a gigacsaládja – Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube – videó

A családtagok közül többen már nyitottak arra, hogy gyermekeiket olyan helyekre küldjék, ahol jobb oktatásban részesülhetnek.

Ziona az Új Nemzedék Egyháza néven ismert keresztény szekta élén állt Mizoram államban, és sokan prófétának és Isten kiválasztottjának tekintették. Ezért gyakorlatilag senki sem mert szembeszállni vele a családtagjai közül, amikor folyamatosan új feleségekkel állított be. A helyi családok szívesen odaadták a lányaikat, hogy egy ilyen nagyra becsült férfi feleségei legyenek.

Az egykori családfő öröksége még közel két évvel halála után is érezhető a közösségén belül. A róla készült képek, festett portrék máig díszítik a családi otthont, és az általa vallott értékeket az utódai is továbbviszik.

Nem egyszerű feladat egy 199 tagú családot egyben tartani, miközben etetni és ruháztatni kell. Szerencsére mindenki kiveszi a részét. Sokan közülük az 5 – húsfogyasztásra szánt, mintegy 100 sertést tenyésztő – családi disznóólban dolgoznak, mások a földeken vagy éppen a család négy asztalos- és egy kovácsműhelyének egyikében szorgoskodik.

A napi kétszeri étkezés önmagában is óriási feladat, hiszen legalább 80 kiló rizsből és sok más hozzávalóból áll, amit óriási bográcsokban készítenek el.

Hatalmas adagokat főznek - Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube - videó

Hatalmas adagokat főznek – Forrás: 60 Minutes Australia / YouTube – videó

Mindannyian szembesülünk nehézségekkel, de annak, hogy óriási a családunk, pozitív oldala is van: az, hogy támogatjuk egymást” – mondta Ziona legidősebb fia, aki tisztában van azzal, hogy a család többnejű öröksége véget érhet vele, hiszen neki csupán két felesége van, de abban továbbra is bízik, hogy ez a gigacsalád még sokáig együtt marad.

(via)

Ez is érdekelhet Kristina Ozturk Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top