Egészség

4 tipp a szívbarát étrendhez

A szívbetegségek túlnyomó többsége nagy részben a helytelen étrendre vezethető vissza, ezért meg is lehetne előzni őket.

A szívbetegek – hacsak nem veleszületett szívproblémájuk van – szinte mindegyikére jellemző, hogy életük hosszú-hosszú évein át telített zsírban gazdag, zöldségben és gyümölcsben viszont szegény étrenden éltek. Tehát az étrend rengeteget számít abból a szempontból, hogy szívbetegen végezzük-e. De mi jellemző a szívbarát étrendre?

Csökkentsd a húsbevitelt! A hús, elsősorban a vörös hús a telített zsírok egyik fő forrása, és mivel ennek kerülése fontos feladat a szívbarát étrendben, a zsíros, nehéz, vörös húsokból is csak keveset szabad fogyasztani.

A telített zsírok fő forrás a vörös hús
A telített zsírok fő forrása a vörös hús

Cseréld a vörös húst más fehérjeforrásra! A baromfi és a hal is remek fehérjeforrás, a telítettzsír-tartalmuk viszont sokkal kedvezőbb, mint a vörös húsoké.

Nézd meg a zsírtartalmat! Minden csomagolt élelmiszer címkéjén nézd meg a zsírtartalmat: ha egy adagja 2 grammnál több telített zsírt tartalmaz, az nem fog jót tenni a szívednek. Az is rossz jel, ha 100 kalóriánként 1 grammnál több transzzsírsavat tartalmaz. Csak szólunk: a legtöbb készétel és rágcsa nem fog átmenni ezen a teszten.

Növeld a növényi táplálékok arányát! Jöhet minden, ami zöldség és gyümölcs, minél több, annál jobb. Gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban: tisztán tartják az ereket és csökkentik a vérnyomást, ami a szív egészsége megőrzése szempontjából a két legfontosabb feltétel.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top