Egészség

Iszonyatos a hőség a kórházakban

A műtők 33, az intenzív osztályok 41 és a betegszobák 98 százalékában nincs hűtés. A meglévő klímák nagy része is elavult, de nincs pénz karbantartásra.

Szomorú képet fest a hazai kórházak állapotáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyorsfelmérése – írja a Népszava online kiadása. A kancelláriaminiszter kezdeményezésére készült felmérésből kiderül, hogy a kórházak jelentős részében komoly gondot okoz a hűtés hiánya a nyári melegben.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta: a 108 magyarországi kórházból mintegy 46 válaszolt a kérdéseire, ami szerinte nem is rossz arány – mivel nyár van. A válaszokból kiderült, hogy az intézmények 67 százalékának klímás a központi műtője, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött, a betegszobáknak viszont már csak két százaléka klimatizált. Az ambuláns osztályokon sem sokkal jobb a helyzet: ezeknek alig 9 százalékában működik légkondicionáló berendezés.

Nemcsak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévő berendezések bő kétharmada elavult, és az intézmények felének nincs pénze cserére, karbantartásra. Az MKSZ elnöke elmondta: van olyan kórház, ahol csak akkor lehetne beépíteni klímát, ha az egész elektromos hálózatot lecserélnék. Pedig – ahogy Ficzere Andrea is hangsúlyozta – a kórházak hűtése nemcsak kényelmi, hanem betegbiztonsági szempontból is fontos, hiszen a melegben jelentősen megnő a fertőzés veszélye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top