Egészség

WHO: fogy az idő a koronavírus megfékezésére

Eddig több mint 75 ezren betegedtek meg Kínában és 1150-en más országokban.

Egyre kevesebb az idő az új koronavírus-járvány nemzetközi elterjedésének megfékezésére, az országoknak gyorsan cselekedniük kell – mondta pénteken Genfben újságíróknak az Egészségügyi Világszövetség (WHO) főigazgatója.

Arra kérdésre válaszolva, hogy a COVID-19 vírus okozta iráni és libanoni halálesetekkel fordulópontjához érkezett-e a járvány, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette: gyorsan kell cselekedni, mielőtt kifutunk az időből.

Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokióban 2020. február 18-án (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

A légzőszervi panaszokat okozó járványban eddig több mint 75 ezren betegedtek meg Kínában és 1150-en 26 másik országban. A WHO adatai szerint a betegségben több mint 2200-en haltak meg Kínában és nyolcan más országokban.

„Annak ellenére, hogy Kínán kívül továbbra is viszonylag alacsony a megbetegedések száma, aggaszt bennünket az egyértelmű járványügyi háttér, azaz korábbi utazások vagy fertőzött személlyel való érintkezés nélküli esetek száma”

– hangsúlyozta a főigazgató, aki hangsúlyozta az „arányos” intézkedések meghozatalának fontosságát.

Szerinte az országok eddig nem adtak megfelelő választ a WHO-nak arra a felhívására, hogy segítsék 61,5 millió dollárral a szakosított ENSZ-szervezetnek a COVID-19-cel szembeni világméretű fellépését.

A WHO főigazgatója ugyanakkor nem kívánta pontosan megnevezni, milyen intézkedéseket kell hozniuk az országoknak, mondván, hogy minden helyzetet részleteiben kell megvizsgálni.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top