Egészség
Szponzorált tartalom

„Néha azért edd meg a zöldséget is” – egy apuka nyílt levele újszülött kisfiához

A 36 éves apuka azért fogott billentyűzetet, mert röviddel fia születése előtt kórházba került.
Egy apa nyílt levele újszülött kisfiához.

“Március 18-a van. A nap, amikor megszülettél, én pedig apa lettem. Te még nem tudod, hogy ez mit jelent, de nem sokkal azelőtt, hogy világra jöttél, kórházba kerültem. Szerencsére nem volt komoly bajom, se súlyos tüneteim, ennek ellenére egy hétig egy egész szupercsapat őrködött az egészségem felett. Kicsit meg is rémített ez a tapasztalás, ezért döntöttem úgy, hogy levelet írok neked, ha véletlenül mégis balul sülne el valami, ne hagyjalak itt atyai jó tanácsok nélkül.

Nem mindenki rajong majd érted úgy, mint mi

Az első, és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy mi, a szűk családod (vagyis anyukád, a nagyszüleid, a nagynénik és a nagybácsik) szívből szeretnek téged. Úgy, ahogy vagy. Számunkra mindennél különlegesebb vagy, de ez nem jelenti azt, hogy a környezeted többi része is ugyanígy érez veled kapcsolatban.

Hamar rá fogsz majd jönni, hogy bár gyerekként az iskolában egymás után kaptad az elismeréseket, trófeákat, pirospontokat, a felnőttek világa már egyáltalán nem ilyen bőkezű, sőt igazából szívás. Nem, hogy trófeákat nem osztogat, sokszor még dicséretet se, de ez téged ne törjön le. Az a fontos, hogy minél hamarabb megtanuld, milyen különleges képességeid vannak, és hogy mihez nem értesz.

Hidd el nekem, se anyukád, se én, nem fogunk kitenni a kuka mellé, ha ne adj isten hármast hozol matekból, vagy ha nem te rajzolod majd az osztályban legszebb házikót. Ezen sose görcsölj majd, viszont azt nagyon szeretnénk, hogy mindenképp megtaláld azt a pár dolgot, amiért igazán lelkesedni tudsz.

Mindig figyelj oda az egészségedre!

Kérlek, ha majd kamasz leszel, ne tegyél semmi olyat, amivel árthatsz magadnak. Bár most még furcsának tűnik, amit írok, de 15 év múlva nagyjából csak hormonokból fogsz állni, és kifejezetten keresni fogod majd a bajt. Szóval, ha 17 évesen részegen találod magad egy bulin, kérlek, soha ne ülj be az autóba. Vagy, ha véletlenül szexre kerülne a sor, akkor inkább húzz több óvszert, mint egyet se.

És ha majd elég nagy leszel hozzá, kérlek, mindig járj el szűrővizsgálatokra. Ha egy mód van rá, ne utánozd Oliver bácsikádat, aki folyton azt hajtogatja, hogy csak akkor megy majd kórházba, ha viszik. Sok bajtól, kellemetlenségtől és ijedtségtől megkímélheted magad, és a családodat is, ha veszed a fáradtságot és legyűröd a fehér köpenyes emberek iránt (most még egészen biztos) érzett félelmedet, és megnézeted magad. Jobb félni, mint megijedni!

Addig pedig, kérlek, néha edd meg a zöldséget, még ha most még utálatosnak tűnik is.

Legyen egy célod, ne csak munkád

Soha, de soha ne befolyásolja a döntéseidet az, hogy mit gondolnak rólad, a tervedről, vagy az álmaidról mások. Sokszor pont akkor fedezheted fel a benned rejlő lehetőségeket, mikor végre elszakadsz a csordától és szembe mersz nézni vele.

Elkerülhetetlen, hogy a felnőtt életed jelentős részét munkával töltsd, épp ezért arra kérlek, tegyél meg minden tőled telhetőt azért, hogy olyan szakmát találj, amiben tényleg jól érzed magad (és az se baj, ha emellett jól is fizet). Legyen életcélod, ne csak valamilyen munkád.

Az összes többi tanácsom, ami szerintem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhess, ezek után már belefér egyetlen mondatba is: tanulj keményen, mozogj rendszeresen, és legyél nagyon boldog!

Szereted az ilyen és ehhez hasonló nyílt leveleket? Mutatunk még párat: 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top