nlc.hu
Egészség

Miért dagad fel a kezem?

5 ok, ami miatt feldagadhat a kezed

A kézdagadás okai között a hőmérséklet vagy akár a túlzott testmozgás is felmerülhet.

A kéz dagadását a legjobban az ujjakon lehet észrevenni, főleg, ha gyűrűt hordunk, és egyik pillanatról a másikra nem tudjuk lehúzni az ujjunkról. Dr. Rekha Kumar orvosprofesszor szerint azonban nem kell rögtön megijedni, valójában ritkán áll komoly betegség a kézdagadás mögött.

1. Amikor meleg van

A hőség tágítja az ereket, ami miatt folyadék szivároghat a szövetekbe, ez pedig puffadást okozhat. Amikor a hőmérséklet miatt dagad a kéz, akkor a legjobb, ha folytatjuk a kéz mozgatását, ugyanúgy éljük tovább az életet, mintha mi sem történt volna, ám ha azt vesszük észre, hogy a lábunk nem reagált puffadással a melegre, és fáj a kezünk, ami feldagadt, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

2. Túl sok só

A puffadt ujjak mögött állhat az is, hogy túl sok sót eszel. Ez nem azt jelenti, hogy mindent megsózol, hanem például kínai ételt ettél ebédre, rántott húst vacsorára, és este filmhez elropogtattál egy zacskó csipszet – annyi sót vettél ezzel magadhoz, hogy felborul a szervezetben az egyensúly, vízvisszatartás történik és emiatt dagad fel a kéz. Általában el is múlik még aznap ez a puffadás, feltéve, hogy nem folytatod az egészségtelen, túl sós étrendet. Ha azonban a vizesedés fennáll akkor is, amikor már vigyázol a só mennyiségével, mindenképp menj el orvoshoz.

Miért dagad a kezed?

A kéz több okból is feldagadhat (Kép: Unsplash)

3. Fertőzés vagy sérülés

Az ujjban fellépő fertőzések is lehetnek okai a feldagadt kéznek. Elég egy beszakadt köröm hozzá, hogy máris fájdalmas, vörös duzzanat legyen az ujjunk hegyén. Érzékeny terület a kéz, ami rengeteg környezeti hatásnak van kitéve, és könnyen megsérülhet, majd a sérülés elfertőződhet. Az egészen mini vágásokra is oda kell figyelni, mert van esély elkerülni a heteken át tartó szenvedést, ha azonnal meleg vízzel és fertőtlenítőszerrel kezeljük a sérüléseket. Természetesen, amennyiben nem javul a kéz állapota pár napon belül, akkor fel kell keresni egy orvost.

4. Túlzásba vitt edzés

A kézdagadást akár a túl sok edzés is okozhatja, hiszen ugyanúgy, mint a hőség esetén, a heves testmozgástól is kitágulnak az erek, aminek a következménye lehet vizesedés. Ebben az esetben a lábakon is jelentkezik a tünet, és el is múlik, amint lehiggad a testünk edzés után.

5. Gyógyszerek mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek okozhatnak kézdagadást, vizesedést a végtagokban, a szakember szerint főleg a magas vérnyomásra adott gyógyszerekre, fájdalomcsillapítókra, szteroidokra, és a fogamzásgátlókra jellemző ez a mellékhatás. Megijedni tőle nem kell, ártalmatlan általában, de azért jó, ha megemlítjük az orvosnak is legközelebb, hogy feldagadt a kezünk.

Via

Egészséges vagy?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top