nlc.hu
Egészség

A 12 év fölötti gyerekek oltása

Immunológus: június végéig be kellene oltani a 12 évnél idősebb gyerekeket

Kacskovics Imre szerint az őszre készülve már most be kellene oltani a 12 év fölötti gyerekeket, hogy legyen idő a védettség kialakulására.
Gyerekek oltása

Június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük, mert 5-6 hétre van szükség, hogy a megfelelő védettség kialakuljon a vakcina hatására – mondta az ATV Start című műsorában az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Kacskovics Imre szerint a gyerekeket is oltani kell, hogy a vírus fenyegetése minimális legyen. Ő azzal győzné meg a szülőket, hogy a gyerekek eddig is sok oltást kaptak, sőt, szinte csak gyerekek kapnak védőoltást, most az az újdonság, hogy elsődlegesen a felnőtteket oltják. Viszont jöhet olyan mutáns, például az indiai, amely a gyerekeket is nagyobb számban betegítheti meg.

Jelenleg csak a BioNTech/Pfizer koronavírus-vakcinájáról állapították meg, hogy 12-15 éveseknek is biztonságosan adható. Néhány napja a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy ajánlja az oltást ennél a korosztálynál is, hamarosan pedig az Európai Bizottság is elfogad egy határozatot, amelyben jóváhagyják a védőoltás használatát a 12-15 éveseknél. Magyarországon egyelőre a 16-18 év közöttieket oltják ezzel az oltóanyaggal.

Kacskovics Imre beszélt arról is, hogy 29 ezer ember nem vette fel a második oltását. Mint mondta, ez nem csak Magyarországon fordul elő, de akik nem mentek el a második oltásra, azoknak tudniuk kell, hogy egy oltás után még nem alakul ki hosszú távú védettség, ezért van szükség a második dózisra.

(Kiemelt kép: Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Gyerekek oltása:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top