nlc.hu
Egészség

Bonyodalmak a védettségi igazolvány körül

Orvosi javaslat miatt nem kaphat 3. oltást – nem tudja, mi lesz a védettségi igazolványával

Tanácstalan, ráadásul a férfi munkahelyén is kérik az oltási igazolványt.
oltás

Egy szegedi nő arra panaszkodott az RTL Híradónak, hogy férje orvosi javaslat miatt (mivel autoimmun betegségben szenved) nem kaphat harmadik oltást, így a védettségi igazolványa alig egy hónap múlva lejárhat. A házaspár nem tudja, hogyan és hol hosszabbíthatnák meg mégis az oltási igazolványukat. Február közepétől ugyanis alapszabályként csak annak lesz érvényes az igazolása, aki három oltást kapott.

Hogy hová lehet fordulni ilyen esetekben és hogy kötelezővé tehetik-e a munkahelyeken a harmadik oltást is, arra az RTL Híradó nem kapott érdemi választ az Operatív Törzstől.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az ajánlásában csak néhány esetet említ, amikor halasztani lehet a harmadik oltást: ilyen például, ha valaki veszélyeztetett terhes, lázas, súlyos immunhiányos állapot alakult ki nála, illetve ha a korábban beadott oltás után anafilaxiás reakciója volt. Amennyiben valaki nem oltható, arról a szakorvos vagy a háziorvos adhat ki igazolást. 

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Varga György

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top