nlc.hu
Egészség

Bizarr módszerek álmatlanság ellen

7 bizarr módszer a múltból álmatlanság ellen

Az álmatlanság egyidős az emberiséggel, ahogy a kezelésére alkalmazott változatosabbnál változatosabb módszerek is. Ezek között azonban jó néhány igencsak bizarr metódus is akadt...

1. Saláta ópium

Az ókori egyiptomiak egy lactucarium nevű főzetet fogyasztottak az alvás elősegítésére, mely saláta ópium néven is ismert. A tejszerű folyadékot különféle saláták, különösen a Lactuca virosa szárának tövéből nyerték. Nyugtató-altató tulajdonságai mellett fájdalomcsillapítóként is alkalmazták. 

2. Pelezsír

A rómaiak látva, hogyan hizlalják fel magukat a pelefélék, mielőtt téli álomra vonulnának, úgy gondolták, az álmatlanság ellenszere, ha ezen rágcsálók zsírjával kenegetik a lábfejüket.

3. Mágnesesség

A viktoriánus korban úgy hitték, hogy a mágnesesség mindent gyógyít a hajhullástól az emésztési zavarokon át egészen az álmatlanságig. Charles Dickens is esküdött rá, hogy ha észak felé fordítod az ágyadat, biztosan el tudsz aludni. 

Álmatlanság

Fotó: Getty Images

4. Rózsavíz, ecet, anyatej

A tizenhatodik századi francia orvos, Antonio Mizauld azt javasolta inszomniával küzdő betegeinek, hogy dörzsöljék be a szemöldöküket rózsavízzel, ecettel és anyatejjel.

5. Kasztrált disznó epéjét tartalmazó főzet

1200–1500 között Angliában a dwale nevű főzetet érzéstelenítőként és altatóként is használták. Az alkohol alapú keveréket ópium, salátalevél, tyúkhús, bürök, ecet, valamit egy kasztrált disznó epéjének felhasználásával készítették.

6. Kutya fülzsír

Gerolamo Cardano reneszánsz polihisztor – aki többek között a valószínűségszámítást is felfedezte – álmatlanság ellen azt javasolta a hozzá fordulóknak, hogy elalvás előtt kenjék be a fogaikat egy kutya fülzsírjával.

7. Bürök

Canadian Journal of Medical Science című szaklap egyik 1879-ben megjelent száma a bürköt ajánlotta álmatlanság ellen. Ma már tudjuk: a növény erősen mérgező, a szervezetbe kerülve bénulásos halált okozhat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top