nlc.hu
Egészség

Az alvatlanság kezelése

Ezért aludj fekete szemmaszkban!

Tégy a nyári álmatlanság ellen!

Az alvásszakemberek által jól ismert és kezelhető jelenség a nyári alvatlanság. A Magyar Alvás Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek alvás ideje átlagban napi 20 perccel is megrövidülhet, így összességében akár több órát is veszíthetünk az alvás időnkből. Mindezek alapja a biológiai óránk szabályozásában kulcsfontosságú a cirkadián ritmus módosulása. Nyáron azonban ez a ciklus felborulhat: később jön az éjszaka, és korábban kezdődik a nappal, a melatonin termelés később indul be, és tovább tart a csúcspont elérése.

Amikor végre mélyen alszunk, újra kisüt a nap, és a melatonin blokkolódik, ami miatt nem tudunk eleget pihenni. Ezt hívjuk nyári álmatlanságnak, pontosabban: alvatlanságnak.

A cirkadián ritmus megzavarása nappali álmosságot, kognitív zavarokat és gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, amelyek mindegyike befolyásolja az alvást. A hálóhely változtatás, a megszokottaktól eltérő alvási körülményekhez alkalmazkodás ugyancsak az alvásidő mennyiségének és minőségének a megváltozását erősíti.

alvás

Fekete szemmaszkkal a nyári alvatlanság ellen! – Fotó: iStock

Mindezek kezelésére életmódunk alakításával tudunk megoldást. “A megfelelő hálóhely, az ágy, a matrac, az ágynemű mellett a fekete szemmaszk használata kívánatos. Az elalvási és ébredési idő következetes és folyamatos megtartása, a lefekvés előtti étkezési- és folyadékbeviteli korlátozások, és mérsékelt napközbeni mozgás ajánlott” – tanácsolja G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top