nlc.hu
Egészség

Összeszedik maguk után a szemetet a japán futballszurkolók

Szokatlan dolgot tettek a japán szurkolók a foci-vb-n, de mindenki imádja érte őket

Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, a katari focivébén a japán szurkolók összeszedték maguk után a szemetet a stadionban.

Egy focimeccs után általában rengeteg ételmaradékot, poharat és szemet hagynak a lelátókon a szurkolók, ami sok munkát ad a takarító személyzetnek. Nincs ez másképp a botrányokkal övezett 2022-es futball-világbajnokságon sem, amely vasárnap kezdődött Katarban. Igaz, az egyik ország drukkerei olyan akcióba kezdtek, amely bárkinek a büszkeségére válna.

A japán szurkolók a meccs befejezése után aprólékos munkával kitakarították maguk után a széksorokat a stadionban. A focirajongók hatalmas szemeteszsákokkal felszerelkezve érkeztek, végigmentek a széksorok között, majd minden hulladékot összeszedtek, hogy olyan állapotban hagyják maguk után a lelátót, ahogy a meccs előtt találták.

„Ez nemcsak az ottani futballkultúra, hanem általában japán kultúra része – mondta Scott McIntyre Japánban élő futballal foglalkozó újságíró korábban a BBC-nek, aki egyáltalán nem lepődött meg a szurkolók szokatlan akcióján. – Gyakran hallani, hogy a futball a kultúra tükörképe. A japán társadalom egyik fontos aspektusa, hogy minden abszolút tiszta legyen, ami minden sporteseményen így van, és természetesen a futballban is.”

A négy évvel ezelőtti világbajnokságon is így tettek: 

Korábban a szenegáli szurkolókat is látták, hogy szintén összeszedték maguk után a szemetet, de a japánok egyértelműen úttörők voltak, és mostanra már híressé váltak erről. Sok külföldi számára ez a hozzáállás meglepetésként hat, amikor Japánban kilátogatnak egy meccsre.

„Előfordulhat, hogy egy üveget vagy valamilyen ételt hagynak a földön, és ilyenkor gyakran előfordul, hogy az ember vállára koppintanak a japánok, jelezve, hogy fel kellene takarítaniuk vagy hazavinniük a szemetet, de semmiképpen nem hagyhatják ott” – mondta McIntyre.

A japánok focimeccseken tapasztalható hozzáállása tulajdonképpen az iskolában tanított alapvető viselkedés kiterjesztése – magyarázza Scott North, az Oszakai Egyetem szociológia professzora. Ezek a viselkedési formák pedig a lakosság nagy része számára szokássá válnak.

Japán szurkolók érkeznek a stadionba a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának Németország-Japán mérkőzése előtt a Khalifa International stadionba, Dohában, Katarban, 2022. november 23-án

Japán szurkolók érkeznek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának Németország-Japán mérkőzése előtt a Khalifa International stadionba, Dohában, Katarban, 2022. november 23-án (Fotó: Alex Grimm/Getty Images)

A professzor szerint a szurkolók a takarítással megmutathatják, hogy büszkék az életükre, fontosnak tartják a tisztaságot, az újrahasznosítást és a környezettudatosságot, és erre nem is lehetne jobb alkalmat találni a világbajnokságnál. Ez nem jelenti azt, hogy több vagy kevesebb szenvedély lenne bennük, egyszerűen nem hagyják figyelmen kívül az alapvető viselkedési szabályokat, a szenvedélyük pedig nem csap át erőszakba.

„Tudom, hogy ez talán unalmasan hangzik, de ez a valóság egy olyan országban, amely a tiszteletre és az udvariasságra épül” – teszi hozzá a professzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top