nlc.hu
Egészség

Amputálták a lábait, mégis snowboardozik a nő

Újra snowboardozik a nő, miután mindkét lábát amputálták

Egy snowboardos nő dacolva az esélyekkel, visszatért a deszkájára, miután egy sípályán történt baleset következtében mindkét lábát amputálni kellett.

A 26 éves Lexie Bader snowboardozás közben szenvedett balesetet, ami miatt mindkét alsó lábszárát amputálni kellett. Most már tud futni, sziklát mászni, síelni és snowboardozni, hála a művégtagoknak, amiket egy barátja készített neki.

„Bár az orvosok azt mondták, hogy soha többé nem leszek ugyanaz, aki voltam, mindig is erős akaratom volt, így biztos voltam benne, hogy visszatérhetek ahhoz, amit szeretek” – mondta el a nő. Lexi gyerekkora óta síelt és snowboardozott, 15 évesen volt egy balesete, amikor körülbelül 20 km/h sebességgel egy fának csúszott, eltört a bokája, ami sosem gyógyult be rendesen, és kilenc év alatt körülbelül 30 műtéten esett át. 2019-ben aztán Lexie újabb lesújtó diagnózist kapott.

Lexie Bader 2019-ben az első amputáció után (Fotó: Profimedia)

Lexie Bader 2019-ben az első amputáció után (Fotó: Profimedia)

„2019-ben komplex regionális fájdalom szindrómát – CRPS – diagnosztizáltak nálam, és azt mondták, hogy nincs rá gyógymód. Ezt öngyilkos betegségnek is nevezik. Azt mondták, hogy semmit sem tudnak tenni értem – ekkor már 21 éves voltam, és nem akartam állandó fájdalommal élni. Felvettem a kapcsolatot amputált lábú emberekkel, majd miután beszélgettem velük, úgy döntöttem, hogy az amputáció a legjobb megoldás számomra.”

Lexie elmondta az orvosoknak, hogy amputálni szeretné a lábát, akik először őrültnek tartották, de a lány kitartott amellett, hogy jobb életminőséget akar fájdalom – és lábak – nélkül. Így 2019 márciusában Lexie átesett az első amputáción, hat centivel a térde alatt vágták le a lábát.

„Bionikus chipeket ültettek a lábamba, így az agyammal tudtam irányítani a bionikus végtagomat. Szerencsére az amputáció után nagyon gyorsan meggyógyult. A Covid alatt azonban a betegség átterjedt a testem másik oldalára, és a másik lábam is fájni kezdett.” Lexie nem bírta tovább a fájdalmat, 2021 januárjában amputáltatta a másik lábát is. „Ekkorra már tényleg túl voltam rajta, és csak fájdalom nélkül akartam továbblépni – mondta el a lány. – A 20-as éveimben a lehető legteljesebben akartam élni az életemet. Azt akartam, hogy tudjak dolgozni és megkeresni a saját pénzemet, és ne a szüleim fizessenek mindent helyettem. Bár furcsának tűnik, hogy mindkét lábam eltávolítása új életet adhatott, az állandó fájdalom, amit korábban éreztem, mindennél rosszabb volt.”

Via; Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top