nlc.hu
Egészség

Fogatlan maradt az anya a terhessége után

„Mára elfogadtam, hogy nincsenek fogaim” – Az anya elvesztette a fogsorát az első terhessége során

A nő egy vészes terhességi hányás nevű betegségben szenvedett, melynek mellékhatásaként a savas hányás teljesen tönkretette a fogait.

Hyperemesis gravidarum, vagyis vészes terhességi hányás. Ezzel a betegséggel diagnosztizálták az angol Louise Coopert 2017-ben, amikor dadusként dolgozott egy franciaországi síparadicsomban, és ott kellett hagynia az állását, miután megtudta, hogy várandós lett. Nem azért, mert ne bírta volna mellette a munkát, hanem azért, mert az ő terhessége tényleg extrém volt. Rendszeresen elszédült, valamint rengeteget hányt. Hazautazván hullott ki az első foga. Az orvosok utána elmondták neki, hogy a fogazata annyira károsodott a betegsége (ami a várandós nők kb. 1%-nál fordul elő), hogy szülés után el kell majd távolítani – derül ki a Metro cikkéből.

Louise Cooper

Louise Cooper ma már ki mer menni az utcára műfogsor nélkül is (fotó: Profimédia)

2017 novemberében szült, hat hónappal később már egyetlen foga sem volt. Annyira károsodtak, hogy az összeset ki kellett húzni. Bár az első várandóssága Zacharyval pokoli volt, Louise annyira élvezte az édesanyává válást, hogy két további babát is vállalt, a Hyperemesis gravidarum pedig mindkét további terhessége során visszatért. Traumatikusnak élte meg, hogy minden esetben végighányta a kilenc hónapját, és bár különféle tanácsadó csoportokban próbált megoldást találni a közösségi médiában, semmi nem segített.

Az ellenségemnek sem kívánnám, amin átmentem

– foglalta össze az élményeit.

Louise Cooper műfogsor nélkül

Louise Cooper a műfogsora nélkül (fotó: Profimédia)

Fizikailag iszonyatosan kimerítő volt számára a hosszú hónapokig tartó állandó rosszullét. Az pedig évekbe telt, hogy megbarátkozzon a gondolattal: már nincsenek fogai. Műfogsorral ugyan rendelkezik, de már elfogadta magát annyira, hogy időnként anélkül is el szokta hagyni a házat. Louise a gyereknevelés mellett fodrászként dolgozik, és úgy érzi az élete végre visszatért a normális kerékvágásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top