nlc.hu
Egészség

Mekkora veszélyt jelentenek itthon az ágyi poloskák?

„Párizs egy pillanatra nem figyelt oda és itt tartunk” – Kell félni poloskainváziótól Magyarországon?

Ezek a rovarok nálunk is egyre nagyobb számban fordulnak elő, de lehet tenni az ellen, hogy ne kövessük a párizsi példát.

Mint arról mi is írtunk, Párizsban komoly problémákat okoznak az ágyi poloskák. Ugyan Magyarországon is előfordul, hogy valahol intézkedni kell miattuk, pár nappal ezelőtt például a Szent Margit Kórházban egy teljes osztályt át kellett költöztetni, mert ott is felbukkantak a rovarok, de vajon nekünk mennyire kell aggódni egy komolyabb fertőzés miatt. 

„Párizs egy pillanatra nem figyelt oda és itt tartunk. Egy kicsit komolyabban kellene vennünk nekünk is, mert sokan, köztük a szakemberek is félvállról veszik ezt, pedig ez a legnehezebben irtható kártevő” –nyilatkozta a Blikknek rovar- és kártevőirtással foglalkozó szakember. Hozzátette, itthon a 2000-es évektől voltak az első bejelentések, az ágyi poloskák száma bizony folyamatosan nő, de úgy véli, elkerülhető, hogy hasonló helyzet alakuljon ki mint a francia fővárosban.

Talán nem mindenki tudja, de itthon évente többször kötelesek az intézmények, szállodák és egyéb gyakran látogatott helyek elvégeztetni az irtást, és a szakember szerint ezzel, ha talán javítani nem is lehet a mostani állapoton, legalább valamennyire visszaszorítani igen, és ez elég lehet ahhoz, hogy ne kövessük Párizs példáját.

Ben Hottel az atlantai Orkin Oktatási Központban egy szállodai szobát vizsgál át ágyi poloskák után kutatva

Ben Hottel az atlantai Orkin Oktatási Központban egy szállodai szobát vizsgál át ágyi poloskák után kutatva. (Fotó: Kevin D. Liles/The Washington Post/Getty Images)

Megjegyezte azt is, hogy akkor tudjuk elkerülni a francia helyzetet, ha az irtás helyett a megelőzésre alapozunk és figyeljük a jeleket, hiszen akkor, amikor már magát a bogarat látjuk, az már régen késő. Sajnos azonban a legtöbbször csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már előjönnek a rejtekhelyükről.

„Egy panelháznál ez veszélyes, mert lehet, hogy az adott emberen nincs csípés évek óta, ám a szomszédok életét teljesen tönkreteszik a poloskák, mert nem tudják, azok honnan jönnek.” – nyilatkozta a szakértő

Mint egyik cikkünkben írtuk, a kellemetlen csípéseken kívül van még néhány árulkodó jel, hogy ágyi poloskával van dolgunk, például ha találunk elhullott példányokat, de fontos bizonyíték az ürüléke is, amely a légyéhez hasonló, apró sötét pöttyök formájában jelenik meg.  Illetve a levedlett bőr is árulkodó lehet, petéből kikelés után ugyanis az ágyi poloska ötször vedlik, mire teljesen kifejlődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top