nlc.hu
Egészség

A gyömbértea egészségügyi hatásai

Mondunk 6 nyomós érvet, miért igyál gyömbérteát

A gyömbérteát a népi gyógyászatban már régóta használják különféle nyavalyák kezelésére. De még mi mindenre jó? Nézzük!

A gyömbértea nagy múltra tekint vissza, már 5000 évvel ezelőtt használták Kínában egészségügyi problémák orvoslására. A gyömbér jóval később terjedt el Európában, eredetileg kulináris fűszerként alkalmazták. De miért igyunk gyömbérteát?

Segíthet enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket

A gyömbértea ismert az emésztési problémákat csillapító hatásáról, és különösen az émelygés enyhítésében hatásos.

Egy tanulmány szerint, reggeli rosszullét esetén ugyanolyan hatékony lehet, mint egyes gyógyszerek, ráadásul kevesebb mellékhatással.

Gyömbértea jótékony hatása

Fotó: Getty Images

Gyulladáscsökkentő

A gyömbér kulcsfontosságú gingerolként és fitonutrienseket tartalmaz. A kutatások kimutatták, hogy ezek a vegyületek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Segíthet csökkenteni a vérnyomást

Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak gyömbérteát, azok sokat tesznek a magas vérnyomásuk csökkentéséért.

Segíthet a fogyásban

A gyömbér pozitív hatásának köszönhetően hozzájárul a sikeres fogyókúrához, hiszen szabályozza az étvágyat, elősegíti a termogenezist.

Felveszi a harcot a migrénnel

Elég sok kutatást végeztek a gyömbérrel és annak fájdalomcsillapító tulajdonságaival kapcsolatban, beleértve a fejfájással és migrénnel küzdők számára nyújtott lehetséges előnyeit is.

A kutatók arra jutottak, hogy a gyömbértea fogyasztása segít a fejfájás megelőzésében és annak enyhítésében.

Antioxidánsban gazdag

A gyömbér magas antioxidáns-tartalmú, ráadásul antiproliferatív hatást fejt ki a daganatos sejtekre, különösen a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetében. A gyömbértea rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatást is kiválthat.

Mindenki számára fogyasztható a gyömbértea?

Előfordulhat, hogy a gyömbértea fogyasztása mellékhatásokat okozhat, például puffadást vagy gyomorégést. Potenciális vérnyomáscsökkentő hatása miatt mérsékelten kell fogyasztania az alacsony vérnyomásúaknak vagy bármilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknek.

Ettől függetlenül a gyömbértea bármely napszakban fogyasztható.

Gyömbértea

Hozzávalók:

1 darabka gyömbér
1 liter víz
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
1-2 csipet fahéj

Elkészítés:

Reszeljük le a gyömbért, majd forrázzuk le forrásban lévő vízzel. Körülbelül 5-7 percig áztassuk, majd szűrjük le. Mézzel, friss citrommal, kis fahéjjal ízesítjük, melyeket azután érdemes hozzáadni, hogy a tea 70 fok alá hűlt, hogy a vitamintartalom ne károsodjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top