nlc.hu
Egészség

Így legyél úrrá a koffeinfüggőségen

Így legyél úrrá a koffeinfüggőségen

Hogy lehet úrrá lenni a koffeinfüggőségen? Annyi biztos, hogy egyik napról a másikra nem fogjuk tudni nélkülözni. De akkor mit tehetünk? Nézzük!

A kávéról való leszokás számos kellemetlen mellékhatást okozhat: alvászavarok, migrén, ingerlékenység és szorongás is lehet a porondon.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy megéri a szenvedést, mert a kávé kiiktatása az életünkből csökkentheti a fejfájások súlyosságát és gyakoriságát.

Számoljuk ki, pontosan mennyi az annyi!

A Popular Science szerint a tisztánlátás érdekében először meg kell pontosan határozni, mennyi koffeint viszünk be naponta szervezetünkbe. A kávé mellett a tea, a kóla, az energiaitalok, bizonyos gyógyszerek és a kakaó is tartalmaz valamennyi koffeint, ezekkel is számoljunk.

Kávéfüggőség elkerülése

Fotó: Getty Images

Leslie Bonci táplálkozási szakértő  szerint érdemes minden héten egy csészével vagy nagyjából 100 milligramm koffeinnel csökkenteni a napi fejadagot. Ez persze elvonási tünetekkel is együtt fog járni, azaz jelentkezhet  fejfájás, a hányinger, ingerlékenység, szorulás és fáradtság is. Ezeket a tüneteket a kiadósabb edzésekkel, valamint feleannyi koffeint tartalmazó teával is enyhíthetjük.

A jó hír, hogy az elvonási tünetek, mint a szorulás vagy idegeskedés, szorongás  1-2 nap alatt elmúlik, a fejfájás és a levertség ugyancsak az első napokban a legrosszabbak, aztán folyamatosan enyhülni kezdenek. Minél kevesebb koffeint fogyasztunk naponta, annál kevésbé lesznek borzalmasok az elvonási tünetek.

Három-négy hét után pedig eldönthetjük: örökre búcsút mondunk a koffeinnek, vagy néhanapján azért fogyasztunk egy-egy csésze kávét!

„Mint az élet minden területén, úgy a kávézásnál is fontos a mértékletesség. Ha ezt betartjuk, a rendszeres kávéfogyasztás sem káros az egészségre. Fontos megemlíteni azt is, hogy oda kell figyelni arra is, hogy egyénenként változhat a tűréshatár, ezért szem előtt kell tartani a test jeleit, mert van, aki érzékenyebben reagál a kávéban található koffeinre vagy más vegyületekre” – figyelmeztet a dietetikus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top